Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нено Димов: Лифтът е много по-добро екологично решение

Шанс винаги има за втори лифт в Банско. Всички министри, които присъстваха на общественото обсъждане заявиха, че това е перспективата. От екологична гледна точка е много по-чисто да имаме електронно придвижване, отколкото с коли. Това е много по-добро екологично решение. Toва каза в "Денят започва" Нено Димов, министър на околната среда и водите като допълни, че процесът е дълъг. Министърът увери още, че чистота на въздухът е наш национален приоритет и ще бъде сред основните теми по време на европредседателството ни. По думите му има съгласие за въвеждането на стандарти за битово отопление (твърди горива) и се надяват въвеждането да стане от следващия отоплителен сезон, но е труден въпросът за контрола. Идея е да се въведат по-рано еко стандартите за отоплителните тела като целта е 2020 година. Вижте целия разговор във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 12.12.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Нено Димов, министър на околната среда и водите: Имаме две страни с различни мнения. Предполагам, че протестът, които готвят зелените организации, е, защото те категорично не желаят развитието на ски спорта в България за разлика от тези, които ще протестират в Банско. Нормално е да има различни гледни точки, демокрацията е за това, това е един от инструментите, по които човек може да се опитва да прокара това желание.

Министърът на околната среда поясни, че това е промяна спрямо закона, който действа в момента и който тече от доста години.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Концесията е правена по закон от 2001 година. Той е много несъвършен. Това е първата такава концесия . Тя самата също има много сериозни неточности,които водят до конфликта в момента. Важни са изчистванията на тези неточности. Външната граница няма да се разширява. Остава непроменена. Вътрешно, каквото и да се иска да се направи, не може, защото то е просто инвестиционно намерение. Към днешна дата такива няма. Ако има, то трябва да мине през ОВОС, който да реши дали да ги разреши или не.

Димов поясни, че планът за управление не дава право за строителство, сеч или каквото и да било, а строителство засяга ски съоръжение, и лифтове. Ако той бъде приет, дава само възможност да бъдат направено инвестиционни проучвания, които трябва да минат през цялата система за ОВОС, включително обществени обсъждания. Според него колко дървета и дали ще бъде разрешено това е въпрос на концесионното решение. Ние трябва да се грижим за околната среда, а не да я оставим на произвол., каза още министърът.

Нено Димов:Трябва да има възможност децата,които са увлечение да имат възможност за спорт и да излязат от компютрите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановено е топлоподаването в детските градини в района на аварията в София
Възстановено е топлоподаването в детските градини в района на аварията в София
Ученик направи филм за проблемите в училище
Ученик направи филм за проблемите в училище