НОВИНИ

Все по-близо до втори лифт в Банско

На поредната дискусия, организирана от министъра на екологията, имаше съгласие по проектите за промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин", консесионния договор на ски зона Банско и изграждането на втори кабинков лифт. На срещата не дойдоха представителите на Коалиция „За да остане природа в България“.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
18:06, 11.12.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Поредната дискусия, състояла се в Световния ден на планината, беше между единомишленици. Експерти и представители на заинтересованите страни се обединиха, че Банско и зимните спортове трябва да се развиват .Представено беше и експресно социологическо изследване на Европейският институт за стратегии и анализи,като според него 67% смятат, че решенията за развитие на определен регион трябва да са на местната общност, а 47% определят екоорганизациите като спиращи развитието на местната икономика. Екоминистърът увери,че при новата концесия за ски -зона Банско екологичното законодателство ще бъде спазено.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Площта не се променя, външните граници на буферната зона, каквито са били през 2001 година, такива остават и към момента. Много ясно е концесионното възнаграждение, което е свързано с приходите, а не с територията. Никакво строителство извън технически съоръжения и ски съоръжения., т.е.е спортни каквито са и по закон.
Николина Ангелкова, министър на туризма: Министерството на туризма и аз лично винаги сме подкрепяли изграждането на втори кабинков лифт в Банско и със сигурност ще подкрепим това и в бъдеще , защото е изключително важно за развитие на ски- туризма и като цяло на планинския туризъм.
Красен Кралев, министър на младежта и спорта: Спазвайки цялото българско и европейско законодателство , категорично искаме увеличаване и то не палеативно , километри писти, кабинкови лифтове, такива, които да направят и спортния туризъм и практикуването на зимни спортове достъпно за всеки български гражданин.

Концесионерът също е доволен, че след 10 години чакане и отлагане най-после ще може ски-курортът да бъде модернизиран.

Петър Петров, представител на концесионера на Ски зона - Банско: Изграждането на втората кабинка обаче не е самоцел.Тя няма да вдигне капацитета на ски зоната, просто ще повиши комфорта на пътуване на туристите.

Проектът за промени ще бъде внесен от министър Нено Димов в сряда за обсъждане от Кабинета. Той коментира, че отстъствието на представители от Коалиция "Да остане природа в България" означава , че те нямат допълнителни въпроси и аргументи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без проект за Концертна зала няма ремонт
Без проект за Концертна зала няма ремонт
Взрив на автогара в Ню Йорк
Взрив на автогара в Ню Йорк