НОВИНИ

Необходимо е спешно инкриминиране на горенето на отпадъци

Горенето на отпадъци трябва да се инкриминира възможно най-скоро. Около тази идея се обединиха всички присъстващи на срещата при омбудсмана за подобряване на качеството на въздуха. Тя се организира заради десетките жалби на граждани от цялата страна за липса на качествен контрол и адекватни мерки от страна на институциите.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:16, 25.02.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

През този отоплителен сезон са направени повече от 500 проверки за нерегламенирано изгаряне на опасни отпадъци. Актовете обаче предимно са за изгаряне на открито,защото инспекторите нямат право да влизат в домовете .

Теодора Полимерова, директор "Климат, енергия и въздух, СО: По този повод сме инициирали промяна в законодателството в тази посока, а именно инкриминиране на тази дейност, с цел за да може да бъде улеснен и въобще даден достъп на нашите инспектори до къщите, в които се установява горене на отпадъци.

Очаква се новите 22 станции за измерване качеството на въздуха да бъдат монтирани и систематизирани чрез софтуер през октомври. Хората от "Красна поляна" се надяват най-после и техния квартал да има станция, за да имат доказателства за мащаба на проблема.

Десислава Малинова, жител на "Красна поляна": Най-близката станция се намира в Хиподрума и тя е разположена в парк, което е абсолютно абсурдно да отчете замърсяването, което в "Красна поляна" идва от Факултета и така наречените виетнамски общежития.

Вече е започнала процедура за извеждане на всички пунктове за вторични суровини в индустриални зони. Новите контейнери за текстил в столицата също са мярка срещу мръсния въздух.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промени в ГПК ще защитават правата на длъжниците на банки
Промени в ГПК ще защитават правата на длъжниците на банки
Външните министри на България и Северна Македония проведоха среща в София
Външните министри на България и Северна Македония проведоха среща в София