НОВИНИ

Невнимателните шофьори ще плащат по високи застраховки

С до 150% по-високи застраховки ще плащат невнимателните шофьори. За тези, които не предизвикват пътно транспортни произшествия ще има бонус - намаление на цената на застраховките с между 20-25%. Това става възможно след като в края на миналата година Комисията за финансов надзор издаде наредба, която да свързва информационните системи на КАТ, гаранционния фонд и застрахователите.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:29, 04.01.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

С новата наредба застрахователите ще получат достъп до системата на КАТ от август.

Милен Иванов, главен директор "Проекти" в застрахователна компани: "Това е първа стъпка, която дава възможност на застрахователите да определят реалната цена на застраховката и създават условие за прилагането на системата "бонус-малус", която се надявам през втората половина на 2017 г. да бъде прилагана. Добрите шофьори да плащат по-малко отколкото тези, които имат пътнотранспортни произшествия."

В момента един шофьор може да бъде недисциплиниран на пътя, да предизвиква катастрофи и това да не се отразява на джоба му. Ако сменя всяка година застрахователя си, той няма данни за лошото му минало. С новата система се избягват също така грешки при попълването на документи за нова застраховка..

Александър Цветков, Комисия за финансов надзор: "Когато един гражданин отиде да сключи застраховка гражданска отговорност където и да е, дали при брокер или застраховател, подава си само регистрационния номер на автомобила и номера на талона, нищо друго."

Конкуренцията на пазара обаче ще се запази.

Александър Цветков: "Тарифите ще бъдат различни, тъй като застрахователите сами определят каква да бъде тази тарифа, така че всеки водач на МПС да може да избира при кой застраховател да бъде както и в момента. "

Освен облекчен режим при сключване на застраховки, новата система ще позволи и облекчен режим при изплащането на щетите.

Милен Иванов: "Ние ще получаваме цифров достъп до цялата информация регистрирана в системите на КАТ, говорим за протоколи, цифрови снимки, говорим за цялата информация свързана с конкретно пътнотранспортно произшествие."

Шофьори, дошли днес в столичния КАТ, също подкрепят промяната.

Андрей Андреев: "Има логика в това нещо, смятам, че е справедливо."
Румен Бончев: "Много шофьори с ниска квалификация, много са си повярвали в своите възможности и на колите, не се съобразяват с пътни знаци, с условия и т.н. Като останалите в крайна сметка плащат, за тези които правят нарушенията."

През зимата по правило пътните инциденти са по-редки, но застрахователите предупреждават хората все пак да внимават, защото градят своята застрахователна история, подобна на кредитната. От нея зависи колко ще плащат един ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марин Льо Пен предлага еврото да бъде заменено от екю
Марин Льо Пен предлага еврото да бъде заменено от екю
Оставката на британския посланик в ЕС и преговорите за Брекзит
Оставката на британския посланик в ЕС и преговорите за Брекзит