НОВИНИ

Басейнова дирекция - Пловдив: Няма сериозни проблеми с нивата на реките

По последни данни на МОСВ най-много валежи през последните дни са паднали в района на Асеновград и Пловдив. Река Марица е покачила нивото на своите води, но според експертите това не е критично. Инж. Гергана Георгиева - главен експерт в Басейнова дирекция - Пловдив заяви в Сутрешния блок на БНТ, че в момента няма сериозни проблеми с нивата на реките. Техните нива са леко повишени, но са под жълтия праг на предупреждение.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
07:17, 04.06.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Инж. Георгиева заяви, че МОСВ е активирала оперативното звено веднага след прогнозата за опасни явления. Два пъти дневно се изпаща информация към Министерството на околната среда и водите от Басейновите дирекции, а дежурствата са непрекъснати.

По отношение на нивата на реките в момента няма сериозни проблеми.

"Вече всичко се е успокоило. Леко са повишени нивата на реките, но това не е опасно. Те са под жълтия праг на предупреждение от системите за ранно предупреждение", каза инж. Георгиева.

Критични участъци имаше през миналите дни на местата, където паднаха интензивни валежи като Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик и други. Но за момента ситуацията е овладяна и няма притеснителни участъци.

"Има системи за ранно предупреждение за водни нива на реките и те пускат модели и прогнозират водните нива пет дни напред в реките. Прогнозите са в зелената зона - т.е. няма предупреждение. С изключение на горната част на Тунджа, над Жребчево, но и там няма нищо притеснително", каза инж. Георгиева.





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Явор Колев: От януари са задържани над 25 лица за сексуална злоупотреба с деца
Явор Колев: От януари са задържани над 25 лица за сексуална злоупотреба с деца
Зрелищно състезание с трактори в Русия
Зрелищно състезание с трактори в Русия