Откриха нов случай на Африканска чума при дива свиня в Силистра

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов случай на Африканска чума при дива свиня в община Алфатар, област Силистра. Животното е отстреляно в ловно поле, част от Държавно горско стопанство – Силистра, дивечовъден участък – Алеково, отдаден на концесия. Изпитването на взетите проби потвърди наличие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС).

от БНТ
18:46, 28.12.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
откриха нов случай африканска чума дива свиня силистра

Поредният случай на АЧС е установен в инфектираната зона, обявена през месец октомври тази година на територията на област Силистра. БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България.

Мерките при домашни свине са насочени към стриктна биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната. С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ започна прилагането на всички мерки още при констатирания първи случай в област Силистра, в съответствие с действащото законодателство.

Българската агенция по безопасност на храните апелира гражданите да сигнализират за мъртви животни или животни с нетипично поведение в съответните ветеринарномедицински служби и областните структури на БАБХ по места.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Специално пред БНТ: Васил Найденов за музиката и приятелите
Специално пред БНТ: Васил Найденов за музиката и приятелите
ДРУГИТЕ новини: Концертен телемост
ДРУГИТЕ новини: Концертен телемост