НОВИНИ

Откриха нов случай на Африканска чума при дива свиня в Силистра

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов случай на Африканска чума при дива свиня в община Алфатар, област Силистра. Животното е отстреляно в ловно поле, част от Държавно горско стопанство – Силистра, дивечовъден участък – Алеково, отдаден на концесия. Изпитването на взетите проби потвърди наличие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС).

откриха нов случай африканска чума дива свиня силистра
bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 28.12.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Поредният случай на АЧС е установен в инфектираната зона, обявена през месец октомври тази година на територията на област Силистра. БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България.

Мерките при домашни свине са насочени към стриктна биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната. С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ започна прилагането на всички мерки още при констатирания първи случай в област Силистра, в съответствие с действащото законодателство.

Българската агенция по безопасност на храните апелира гражданите да сигнализират за мъртви животни или животни с нетипично поведение в съответните ветеринарномедицински служби и областните структури на БАБХ по места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално пред БНТ: Васил Найденов за музиката и приятелите
Специално пред БНТ: Васил Найденов за музиката и приятелите
ДРУГИТЕ новини: Концертен телемост
ДРУГИТЕ новини: Концертен телемост