Български зеленчук достигна лимона по съдържание на витамин С. Нов сорт алабаш, наречен "Ники", помага при простудни заболявания и туберколоза, отглежда се лесно и е високодобивен и устойчив срещу разпукване - поредица от достойнства, постигнати след няколкогодишна съвместна работа на учени от Института по растителни и генетични ресурси в Садово и пловдивския институт по зеленчукови култури "Марица".
This is a modal window.
В 100 грама свежа зелена маса от алабаш "Ники" се съдържат повече от 50 милиграм процента витамин С – съдържание, с което се слави признатият първенец сред витаминозните бомби – лимонът. И това далеч не е единственото достойнство на новоселектирания зеленчук. Масата му е от 800 грама до килограм, а плодът е с нежна и сочна консистенция ,така че, освен диетичен и лековит, е и приятен за консумация.
Доц. Петър Чавдаров, Институт по генетични ресурси – Садово: Самият стъблоплод е устойчив на напукване при неблагоприятни метеорологични условия, високодобивен ,дава от 4 до 5 тона от декар Изключително предимство на сорта е още , че е е подходящ за биологично производство, тоест без да се товари с химикали, дава здрава и качествена продукция.
35 грама семена са нужни за един декар. Подходящото време за посаждане е в средата на юни, до края на юли да бъде изнесен на постоянно място на полето. Октомври месец растенията са готови.
Могат и любители фермери да го отглеждат. Отглежда се във висока леха, растенията са от 2500 до 4500 растения в декар.
Диаметърът на плода достига до 15 сантимерта, което е два пъти повече от сортовете, които се внасят от чужбина. Въобще изборът на български сортове култури има своите неоспорими основания, категорични са учените. Консумирането на салата от алабаш с типично български напитки в умерени дози също се препоръчва за борба с простудите, толкова характерни за неустойчивото време в настоящия период от годината.