Нов вид измама в интернет търговията

Нов вид измама в интернет. Мними купувачи от чужбина се свързват с българи, предложили вещи за продажба в сайтове за електронна търговия. Те изпращат съобщение, че са превели поисканата сума, но когато продавачът изпраща стоката, открива, че не само не е получил пари за нея, но я е изпратил за собствена сметка.

от Андрей Кючуков
12:25, 23.01.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

30-годишният докторант по история Пресиян Костадинов от Русе решил да се раздели със стария си мобилен телефон, като го предложил в популярен сайт за онлайн-продажби. Почти веднага с него се свързал по електронната поща купувач от Чехия, а Пресиян изпратил банковата си сметка, на която да получи договорената сума за апарата.

Пресиян Костадинов: На следващия ден получавам отново имейл, че парите са наредени по моята банкова сметка. Само че с такова условие, че ще могат да бъдат отблокирани, след като стоката бъде изпратена и товарителницата бъде сканирана и изпратена на посочен имейл в съответната банка, в която той е наредил парите.

Това усъмнило сериозно Пресиян, който проверил в банката какво се случва.

Пресиян Костадинов: Оттам те ми обясниха, че такива пари няма, че такава практика да се блокира определена сума в банката биха могли да направят само от София и че те до този момент не са се натъквали на подобна практика. Поема продавачът разходите за собствена сметка 50-60 евро, изпраща се стоката и оттам-нататък вече нищо повече. Нямаме застраховка.

Така Костадинов окончателно се отказал от сделката. Преди ден обаче решил да продаде своя фотоапарат и веднага последвали нови чуждестранни оферти. Този път по телефона. Чрез социално приложение с него едновременно се свързали двама души от Англия.

Пресиян Костадинов: Абсолютно същата схема. Това си е брутална измама. Явно е практика такава лъжа за наивни хора.
Александър Ковачев, началник Сектор "Противодействие на икономическата престъпност" към ОД на МВР в Русе: За миналата година сме работили по около 40 такива случая, конкретно за онлайн измами. За съжаление, престъпниците стават все по-изобретателни.

Специалистите съветват в подобни случаи хората да не избързват и да внимават при споделянето на информация в интернет.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Акция за корупция сред полицаи в столичното Четвърто РПУ
Акция за корупция сред полицаи в столичното Четвърто РПУ
Папа Франциск на първо посещение в Централна Америка
Папа Франциск на първо посещение в Централна Америка