НОВИНИ

Кои са най-големите бюрократични пречки за родните фирми

България се слави по света с добрите си програмисти и софтуерни фирми. Въпреки това, електронните услуги на държавната и общинската администрация се развиват бавно. Има ли пренасочване от една институция към друга и по електронен път, вижте в репортажа на Паулина Найденова.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
10:46, 23.01.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Фирмата на Иван Паличев извършва счетоводни и консултантски услуги на български и италиански предприемачи. За спестяване на време и средства при работата с НАП и Търговския регистър, счетоводителите използват електронен подпис. Трудности обаче има и с него.


Иван Паличев, управител на фирма за счетоводни и консултантски услуги: Различните държавни институции ползват различни платформи, необходимо е различна настройка, което смятам, че създава известни проблеми. Аз говоря като човек, който не е компютърен специалист, а който е потребител. Това нещо, виждайки, че се управлява от държавната администрация, вероятно в бъдеще може да се направи да бъде единно.


Според Иван Паличев, заради честите промени в наредби, трябва да се работи за опростяване на интернет сайтовете на институциите.

Иван Паличев, управител на фирма за счетоводни и консултантски услуги: Има информация за този, който търси. Но е нужно да бъде по-достъпна и по-добре представена. Например НАП напоследък доста активно работи и пуска съобщения, за да информира за новини и т.н. Вероятно може другата администрация да направи нещо в по-добър аспект.


Адвокати съветват да подаваме жалби срещу институциите, ако имаме вреди заради забавяне или грешки от тяхна страна.


Кристиан Гьошев, адвокат: Ако дадена фирма или физическо лице пострада от даден акт на държавна администрация, било то бездействие или бъг в електронна система, или нещо подобно, тя трябва при всички положения да докаже пред съответния съдебен орган до каква степен е била вредата. По начало хората са емоционални и искат веднага да получат правосъдие, но това не се случва. Тъй като съдилищата са изключително натоварени, ВСС не увеличава броя на съдиите, това прави правосъдието претупано и по този начин засегнатите лица не могат да получат целения ефект бързо.


Въпреки административните затруднения, според управителя на счетоводна фирма Иван Паличев напредък все пак има. Сравнява бюрокрацията в българската администрация с тази в Италия.


Иван Паличев, управител на фирма за счетоводни и консултантски услуги: Регистрацията на едно дружество там е един доста сложен и дълъг процес, който отнема със самата подготовка, говорим за по-сериозна компания, може би около два месеца.

Същата процедура за регистрация на дружество в България отнема около месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На първо четене: НС отложи Закона за горивата за 1 юли
На първо четене: НС отложи Закона за горивата за 1 юли
НФСБ преустановява преговорите с ВМРО  за общо явяване на евроизборите
НФСБ преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на евроизборите