НОВИНИ

Водолази извадиха тялото на момчето от микроязовира край село Марково

Намериха тялото на 15-годишното момче, което се удави вчера в микроязовир между пловдивските села Първенец и Марково. След като снощи издирвателната операция не даде резултат, тя беше подновена рано тази сутрин. Малко преди 10 ч водолази извадиха тялото на детето. По информация на кмета на село Марково, три деца от село Първенец се разхождали край язовира, а едното от тях влязло навътре по заледената повърхност, за да си прави селфи.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
10:31, 23.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

След пропадането на тийнейджъра в замръзналия язовир приятелите му - момче и момиче също на 15 години, се обадили на дядо му, който дошъл и опитал с въдица да изтегли детето. Сигналът към спешния телефон 112 е подаден много по-късно.

Пламен Кабаков - кмет на село Марково: Смятам, че имаше шанс за спасяването му, защото времето, което те са изгубили в сигнализиране на бабата, от своя страна да дойде човека, да се бори, се е изгубило доста време. Ние на шестата минута бяхме заедно с кварталния полицай и смятам, че можехме да помогнем за спасяването.

Издирвателната акция, в която се включиха екипи на пожарната в Пловдив и водолази, продължи тази сутрин. Положителните температури помогнаха на спасителите да открият бързо тялото на момчето.

Ако при потъването в леда той е загубил дупката вероятността да се спаси е била нищожна, коментираха от Гражданска защита.

Димитър Бришимов - старши инспектор: Винаги има някакъв шанс, но в случая явно не е уцелил отворът.

На територията на село Марково има два подобни водоема, които зимно време не се охраняват. Край язовира стоят следите от ограда, която е съществувала преди трийсетина години. Много от микроязовирите в цялата страна се намират в подобно състояние.

От кметството казаха, че единственият им ангажимент е да следи нивото на водата при опасност от наводнение. Около водоема са поставени и табели, забраняващи влизането.

При попадане в заледени води специалистите съветват да се запази самообладание.

Димитър Бришимов - старши инспектор: Единственият вариант е минимална част от тялото, дланите и главата да бъдат само над вода и да викате за помощ.

Фаталният инцидент отново е повод да напомним колко животозастрашаващи са идеите за селфита на подобни места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НФСБ преустановява преговорите с ВМРО  за общо явяване на евроизборите
НФСБ преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на евроизборите
В Родопите започва ​Световно първенство по риболов на лед
В Родопите започва ​Световно първенство по риболов на лед