НОВИНИ

Нов живот за каменна църква на над 5 века

Каменна църква на повече от 5 века се възражда за нов живот с финансовата помощ на правителството на Кралство Норвегия. Оцелелият по чудо старинен храм ще бъде реставриран и отново ще може да приема богомолци, обещават инициаторите.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
12:51, 09.04.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Средновековната църква „Успение на Света Богородица" датира от 1492 година. Тогава християнското селце Осиковица в Стара планина, получило разрешение да вдигне храм, но да не надвишава ръста на турчин на кон. С хитрост раята обаче построили църквата по-висока.

Цветана Динова, краевед: "Жените изнасяли пръстта в престилките си, а мъжете в калпаците и я трупали на северната страна на черквата. Та като дойде турчин на кон, покривът на църквата да не надвишава феса му".

Старата махала отдавна е изоставена, но ценната реликва с покрив от каменни плочи устоява на столетията и на природните стихии.

Цветана Динова, краевед: "Тя претърпя набези, грабежи, откраднаха иконите и камбаната, която беше уникална, направена в Петербург. Да са живи и здрави от природен парк „Врачански балкан", защото искат да възкресят тази църква. И да покажат иконописите ѝ, които са много, много стари".

Българо-норвежкият проект е на стойност над 300 хиляди евро и освен реставрация на храма предвижда обучение на млади хора и организиране на фестивал за традициите на балканджиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д. Танева: През 2015 г. в горския сектор са отчетени най-добри резултати
Д. Танева: През 2015 г. в горския сектор са отчетени най-добри резултати
АРТЩРИХИ с Галя Крайчовска
АРТЩРИХИ с Галя Крайчовска