НОВИНИ

Нова програма на Столичната община срещу мръсния въздух

Столичната община ще разработи нова програма за следващите 5 години, чрез която да бори количеството фини прахови частици.

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:35, 14.01.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Повишени нива на фини прахови частици има и днес в някои столични квартали. По този повод от Столичната община организират отново миене на улици и булеварди. Това ще продължи да бъде една от мерките, които са заложени в програмата за намаляване замърсяването на въздуха. Целта на новата програма е да се предприемат адекватни мерки, съобразени с местните условия, така че да се повиши качеството на въздуха и да се достигнат определените норми.

Йоана Христова, зам.-кмет по екология в Столична община: Освен дисперсионното моделиране, начина по-който то ще бъде направено, имаме и разглеждане и на тъй наречените лесзони, които са нискоемисионни зони. Нискоемисионните зони, следвайки добрите практики в ЕС, могат да бъдат приложени по различен начин като в най-широкия им смисъл, те представляват карета, които са или изцяло ограничени от навлизането на МПС или там е забранено навлизането на определен тип еко категории автомобили и други превозни средства.

Общата стойност на проекта за периода 2021-2026 година е над 412 000 лв. Предстои да бъде изготвен проект, който ще влезе в сила след като бъде гласуван от столичния общински съвет. А всички граждани имат право да предлагат мерки за справяне с проблема с мръсния въздух.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата внася обвинение срещу мъжа, убил на пътя 5-годишно момиче в Русе
Прокуратурата внася обвинение срещу мъжа, убил на пътя 5-годишно момиче в Русе
Младоженци сключиха брак близо до изригващия вулкан във Филипините
Младоженци сключиха брак близо до изригващия вулкан във Филипините