НОВИНИ

Нова техника получиха като дарение Военноморските сили

Спасителният разузнавателен отряд към Военноморските сили получи нова техника за бързо придвижване под вода. Това е първият подобен апарат в армията ни. Той е дарен от частна фирма, чийто собственик е бивш морски офицер и подводничар.

bnt avatar logo
от Деян Михайлов
16:55, 18.10.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Водолаз от разузнавателния отряд демонстрира възможностите на новата техника. Апаратът може да се спуска на дълбочина до 40 метра и да работи автономно до 2 часа.

Георги Белчев, дарител: Така е направено, че дори може да се остави на дъното на морето, да стои и да чака, някой да отиде и да го ползва.

Да работят с новата техника ще се обучават бойците от военния ни флот, по-известни като морски тюлени. Апаратът може да послужи за неутрализиране на невзривени боеприпаси под водата, както и за разузнавателни дейности.

кап. III ранг Илия Стойчев, водолаз: Продължаваме една подготовка, която беше минала на заден план във флота - работата с подводните средства за движение. Сега с тази техника имаме възможност да я възстановим и да я доразвием.

Апаратът за придвижване под вода е лесен за употреба. Според водолазите, предизвикателството ще дойде при употребата му в реална ситуация. Очаква се до две години военният ни флот да получи още такава техника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна изграждане на 17 км газопровод в Търговище
Започна изграждане на 17 км газопровод в Търговище
Подписаха меморандум за изграждане на бъдещата Индустриална зона в Благоевград
Подписаха меморандум за изграждане на бъдещата Индустриална зона в Благоевград