НОВИНИ

Новата система на градските автобуси във Варна не е пригодена за незрящи

От края на март хората с нарушено зрение във Варна няма да могат да използват градския транспорт без придружител. За това сигнализира омбудсманът на хората с увреждания в града Веселина Стоилова. Причината е въвеждането на новата автоматизирана билетна система, която не е съобразена с възможностите на незрящите хора. Системата е част от проекта за "Интегриран градски транспорт" и в момента работи експериментално само в шест от автобусните линии.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
20:32, 05.02.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Новите апарати за продажба на билети във Варна нямат звукова програма, а екранът им се управлява само с докосване.

Иванка Иванова: Ние не виждаме и не можем въобще да се справяме. Трябва да пипам къде е улеят, че къде да пусна парите, за да си взема билет. За нас е много трудно!
Станка Георгиева: Аз не мога да намеря къде да се хвана, за да не падна вътре в автобуса, какво остава да намеря билетите.

Абонаментна карта която да важи за всички линии на градския транспорт, е най-доброто решение, казват незрящите хора. Така ще отпадне необходимостта от купуването на билет или валидирането му в автобусите. Те настояват и за по-ниска цена.

Веселина Стоилова - омбудсман на хората с увреждания във Варна: Една карта за една линия на цена от 23 лева с придружител е около 10% от пенсията - това е недопустимо!

Хората с увредено зрение настояват във всички автобуси и тролеи да има аудиосистеми, които да оповестяват маршрута. На всички спирки в града да има и звукови табла, които да съобщават номера на пристигащия автобус.

Станка Георгиева: На всяка спирка да казват по-силно кой номер е, защото много се объркваме ние и се качваме, на следващата спирка слизаме.

От Община Варна заявиха, че хората с увреждания ще имат специални електронни карти. Въпреки очакванията на незрящите, те отново обаче ще важат само за една линия. Дали ще улеснят придвижването им, все още не е ясно.

Предложението предстои да бъде гласувано от Общинския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разрязаната картина на Банкси в музей в Германия
Разрязаната картина на Банкси в музей в Германия
Откриха избягалата в пловдивски мол змия
Откриха избягалата в пловдивски мол змия