Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нашият участък от "Турски поток" трябва да влезе в експлоатация до края на 2020г

Българският участък от газопровода "Турски поток" трябва да влезе в експлоатация до края на 2020 година. Това заяви в студиото на "Още от деня" зам.-председателят на енергийната комисия Валентин Николов. Той направи уточнение, че тръбата няма да е продължение на "Турски поток", а допълваща инфраструктура, в която "Турски поток" иска да се влее. По думите на Николов според предпроектното проучване до 48 милиарда кубически метра газ може да минават през България като транзит.

от БНТ
18:52, 05.02.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Валентин Николов заяви, че миналата година е имало представяне в ЕК на предпроектното обследване, което ще има тази тръба с насока Турция - Сърбия и отделно дали газовия хъб Балкан има икономическа визия за това, което ще се случи.

Ясен е вече и собственикът на тази тръба - това е "Булгартрансгаз", което е изцяло българско дружество.

"Държа да уточня, че това не е продължение на "Турски поток", това е допълваща инфраструктура, в която "Турски поток" иска да се влее. Защото при условие, че тръбата е наша, ние сме направили търг, той вече е спечелен. Капацитетът на сръбската и турската граница вече е заявен. Вътрешната нормена възвращаемост вече е изпълнена. Няма да има проблем с финансиращи и кредитиращи институции, които ще финансират тази тръба", заяви Николов.

В края на 2020 година проектът трябва да влезе в експлоатация.

Николов коментира и новината, че процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" също е в ход.

По думите му единственият проблем пред такъв голям проект е политическият риск, ако е голям той отблъсква инвеститорите.

България ще участва в проекта като държава заедно с всичките активи, които в момента се оценяват. Цялата инвестиция трябва да бъде не повече от 20 млрд, заяви Николов и подчерта, че който предложи по-малко, "получава бонус точки".

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
24-часова национална стачка във Франция
24-часова национална стачка във Франция
​Бетоновоз се преобърна във Варна
​Бетоновоз се преобърна във Варна