НОВИНИ

Нови площи за почивка по крайречната алея на река Марица в Пловдив

Най-новите площи за почивка и отдих в Пловдив привличат десетки хора още преди зоната да е получила официално Акт 16. Крайречната алея на река Марица от южната страна е изцяло обновена с европейски средства по програмата „Региони в растеж“.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
06:54, 28.05.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Новата детска площадка край река Марица вече привлича майки с деца от целия град. В зоната между булевардите „Цар Борис Трети Обединител“ и „Източен“ има съоръжения за всички възрасти, велоалеи, открита сцена и иновативна библиотека. Местата за почивка предлагат прекрасна гледка към реката.

Арх. Соня Славчева, ръководител на проекта: Основната цел беше тези зелени площи да ги обърнем към реката и да приобщим Марица към града, която е ценна даденост и досега много пренебрегване пренебрегвана. Детската площадка е с качествени съоръжения, другото което имаме, е болдър площадка с три изкуствени скали за катерени да деца до 16 години с височина до 3 м.

Новият подход към крайречните пространства в Пловдив ще бъде приложен в бъдеще и на други места.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Една част от Марица - север да бъде превърната в споделено пространство, което означава улица за преминаване, забранено паркиране, това нямаше да се случи, ако го нямаше европейското финансиране.

Освен новоизградената зона за отдих, проектът включва и пълна реконструкция на улици и подземна инфраструктура в района. Цялата стойност на ремонта е близо 22 млн. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френският сенат прие законопроекта за възстановяване на Нотр Дам
Френският сенат прие законопроекта за възстановяване на "Нотр Дам"
Музейна сбирка представя развитието на медицината от праисторията до днес
Музейна сбирка представя развитието на медицината от праисторията до днес