НОВИНИ

Музейна сбирка представя развитието на медицината от праисторията до днес

Развитието на медицината от праисторията до наши дни представя музейна експозиция, разположена в Медицинския университет в Пловдив. Експонатите са дарени на висшето учебно заведение и ще се използват и за обучението на студенти.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
06:48, 28.05.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Експозицията „Медицината по тракийските земи“ е разположена в Информационния център на Университета и е събирана около две години.

Доц. Георги Томов, Медицински университет - Пловдив: Медицината възниква още в зората на зараждането на човечеството под формата на първа помощ, първа помощ при нараняване, при раждане, така че най-примитивните инструменти, това са кремъчни сечива, които са използвани, включително и за медицински процедури.

Представени са инструменти от римско време и минерали, използвани с лечебна цел. Част от находките са открити в некропола на Епископската базилика на Филипопол.

Проф. Виктория Сарафян, зам.-ректор на Медицински университет - Пловдив: Експонатите са наша собственост, дарени са от различни хора, заведени са в книга , която имаме и имаме експертно мнение на археолози в нашия музей за тяхната историческа стойност.

Предстои построяването на нова библиотека в университета, където ще има и самостоятелен музей на медицината. Изграждането ще е със средства на учебното заведение и от дарителски програми.

Проф. Стефан Костянев, ректор на Медицински университет - Пловдив: Наши възпитаници, които са по целия свят, някои от тях заемат много добри позиции и дай-боже да използваме тяхната благотворителност за създаването на тази библиотека.

В музейната сбирка на университета предстои да бъдат представени и лекарските фамилии на Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови площи за почивка по крайречната алея на река Марица в Пловдив
Нови площи за почивка по крайречната алея на река Марица в Пловдив
Президентското вето върху Закона за държавната собственост влиза в НС
Президентското вето върху Закона за държавната собственост влиза в НС