Д-р Чобанов: Няма да може да спрем африканската чума, ако хората не съдействат

Продължава разпространението на болестта африканска чума по свинете. Нови случаи бяха констатирани вчера в Плевенско. Хората явно не съзнават опасността от заразата и ние няма как да спрем вируса, при положение, че обществото не положи усилия, заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Георги Чобанов – директор Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуража“ към БАБХ. Той каза, че е конфискувано заразено месо от домашно прасе, на което вече е била взета проба за африканска чума и тя е била положителна.

от БНТ
08:45, 12.07.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
Д-р Георги Чобанов: Констатирани са няколко огнища на африканска чума и стартира проучването на района. Има обявени 8 огнища към момента при домашни свине. В селищата се извършват мерките, животните са умъртвени и труповете ще бъдат заровени и местата дезинфекцирани местата.

Чобанов каза, че там където са взети проби от новите случаи, за съжаление показват наличие на заболяване.

По думите му са били заловени няколко автомобила, които пренасят месо и то е било конфискувано.

Д-р Георги Чобанов: Месото е от питомно прасе, от което е взета проба и докато се изследва пробата прасето е заклано и прибрано във фризера. Пробата е положителна за африканска чума, така че месото е конфискувано и унищожено.

Рискът по този начин е много голям и това месо може да бъде източник за заразяване на други животни.

До момента няма случай на засегната индустриална свинеферма, каза д-р Чобанов. Но има случай на свинеферма, която попада в кръга на огнище и тази свинеферма е блокирана и не може да изнася животни към кланица и да функционира нормално.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ваня Кастрева: Тази година се повишиха баловете за кандидатстване след 7. клас
Ваня Кастрева: Тази година се повишиха баловете за кандидатстване след 7. клас
Пловдив може да остане без градски транспорт
Пловдив може да остане без градски транспорт