НОВИНИ

Новите изисквания за касовите апарати могат да нарушат права на пациентите

Предупреждение от лекари - новите изисквания за касовите апарати могат да нарушат правата на пациентите. Позицията е на Българския лекарски съюз и на Сдружението на семейните лекари. Съсловните организации предупреждават, че заради изискването личните лекари да свържат софтуера и касовите си апарати с НАП, данъчните ще имат достъп до здравните досиета на пациентите.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:06, 18.03.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Софтуерът, с който работят личните лекари съдържа информация за прегледите и здравословното състояние на пациентите им. За да отговорят на новите изисквания те трябва да свържат програмите и касовите си апарати с НАП.

Д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар: Ние не сме магазини. Нашата складова наличност това са медицинските досиета на нашите пациенти. И не бихме желали някой да има достъп до медицинското досие на пациентите.
Д-р Иван Маждаров, председател на БЛС: Одиторски профил,който би получил служител на НАП за този софтуер му дава възможност да види абсолютно всички данни. "

От НАП съобщиха за "По света и у нас",че не изискват данни за здравословното състояние на пациентите и това било обяснено на разработчиците на софтуер и съсловните организации. Новите изисквания обаче може да създадат и други проблеми за семейните лекари и пациентите.

Д-р Иван Маждаров, председател на БЛС: Самите лекари няма да могат да се заместват един друг. Няма да могат да работят на няколко кабинета, както в момента има лични лекари, които имат 3-4 села. Ще се налага да спират работа, ако се развали касовият апарат.

Затова съсловните организации настояват изискването за свързване на софтуера на личните лекари с НАП да отпадне.

Д-р Иван Маждаров, председател на БЛС: Не смятам,че продажбите при личните лекари свързани с потребителската такса, след като половината от тях са освободени ,застрашава фиска на държавата.

От НАП казаха,че анализират фискалните рискове и спецификите при използването на софтуер от договорните партньори на здравната каса. Обсъждат се и възможности за промяна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният съвет на БСП решава дали Станишев да е част от листата за евровота
Националният съвет на БСП решава дали Станишев да е част от листата за евровота
Над 1000 души може да са жертвите на циклона в Мозамбик
Над 1000 души може да са жертвите на циклона в Мозамбик