НОВИНИ

Новият украински президент положи клетва и разпусна парламента

Новият украински президент разпусна парламента в деня, в който положи клетва. Володимир Зеленски обяви за свой приоритет спирането на огъня в Донбас и постави условия за диалог с Москва. Комикът спечели изборите през април с над 70 на сто от гласовете, като измести от властта досегашния президент Порошенко.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:53, 20.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
По света

"Цял живот съм се опитвал да накарам украинците да се смеят. През следващите пет години ще направя всичко, така че украинците да не плачат." С това обещание Володимир Зеленски зае президентския пост. Актьорът, играл ролята на президент в телевизионен сериал, вече е полагал клетва на екрана. Но след шеметната му победа миналия месец, от него се очакваше ясна политическа програма. Той показа решителност още от първия ден.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: Разпускам Върховната Рада! Слава на Украйна!"

Така Зеленски обяви предсрочни избори, без да изчака насрочените за октомври. Той заяви готовност за диалог с Москва, като дори произнесе част от обръщението си на руски език, но постави условие за връщане на украинските пленници.

Володимир Зеленски: Следващото ни предизвикателство е връщането на изгубените територии. Макар че изразът е неподходящ, тъй като не можем да изгубим онова, което е наше по право. Крим и Донбас са украинска земя и ние загубихме не само територии, а най-важното - хората.
;

В конфликта загинаха 13 000 души.

Руският президент не поздрави Зеленски за клетвата. Вместо това Путин обяви, че ще изчака първите му успехи в нормализирането на отношенията. Освен контакта с Кремъл, изпитание за новия лидер ще са и финансите на страната, заедно с необходимостта от затягане на коланите за хората, които го избраха. Утре в Киев пристига мисия на МВФ, преди очакваното отпускане на нов транш от 1,3 милиарда долара. Но преди всичко това - новият президент пожела: "Трябва да сме като исландците във футбола, израелците в защитата на земята си и японците в технологиите."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тунел Железница остана без ток заради авария в електрозахранването
Тунел "Железница" остана без ток заради авария в електрозахранването
Хайко Маас: Политиката няма място в решението на Фолсваген
Хайко Маас: Политиката няма място в решението на "Фолсваген"