НОВИНИ

Специален баркод ще отчита продажбата на легални цигари

Нова мярка срещу контрабандата на цигари у нас. От днес всички производители започват да поставят специален баркод на кутиите, който ще се отчита при всяка продажба. Изискването е на ЕС. Според актуалните данни в момента незаконните цигари на пазара са 4.4%.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:42, 20.05.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Новата система ще позволи да бъде идентифициран произходът на всяка кутия цигари, която се намира на пазара в Европейския съюз.

Чрез четец митничарите ще могат да разберат кой е производителят на тютюневите изделия, датата на производство и пазара, за който цигарите са предназначени, както и тяхното движение. Баркодът ще се поставя, както на индивидуалните опаковки на цигарите, така и на стековете и по-големите пакети.

Печатницата на Българската народна банка е избрана за издател на баркодове или така наречените идентификатори. Идентификаторите са необходими както на производителите на цигари, така и на дистрибуторите и търговците. Тяхната регистрация става чрез електронен подпис, когато обаче става въпрос за малък обект, особено в провинцията, е разрешено регистрацията пред БНБ да бъде извършена от упълномощено лице.

Проследяването на кутиите ще става с маркиране при излизането им от завода, както и след всяко прехвърляне, докато стигнат до дистрибуторите на дребно.

Надзорът на целия процес се осъществява от Агенция "Митници". Поставянето на баркод, както и машините за сканиране са за сметка на производителите на тютюневи изделия. Те имат една година, за да изчистят от пазара всички кутии без баркод.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градушка унищожи насаждения в района на Угърчин
Градушка унищожи насаждения в района на Угърчин
Силни бури вилняха в Сърбия и Румъния
Силни бури вилняха в Сърбия и Румъния