НОВИНИ

Диян Стаматов: Няма да се променя нищо, свързано с български автори

"Българинът милее за своето образование и никой не трябва да си прави илюзии, че трябва да се променя нещо свързано с български автори, с изучаване на българската история", заяви новият заместник-министър на образованието в "Денят започва с Георги Любенов". Диян Стаматов гарантира, че това няма да бъде покътнато.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
10:40, 14.02.2016
Чете се за: 01:20 мин.
Още

В първото си телевизионно интервю, специално за "Денят започва с Георги Любенов" новият заместник-министър на образованието Диян Стаматов не отрече, че промените в Министерството на образованието може да са провокация. Той уточни, че трусовете в обществото по повод отпадането на автори е в следствие на факта, че не се говори "простичко, с обикновени думи, така че тези думи да стигнат до всички учители, ученици и родители".

"Преди около 2 месеца бяха приети учебните програми за 1-ви и 5-и клас. Доста бързо трябваше да бъдат предложени програмите за 2-и, 6-и и 8-и клас. Те са в доста интензивен период на обсъждане и има доста време до тяхното обсъждане. Те са първата стъпка, която е основа за създаване на учебник. Това не е нещо важно за разучаване от цялото общество. Това са текстове, които са в основата на учебниците", уточни Стаматов.

Той не пожела да отговори на въпроса на Жоро Любенов - кой скрои шапката на Иван Танев, но все пак заяви:

"Българинът милее за своето образование и никой не трябва да си прави илюзии, че трябва да се променя нещо свързано с български автори, с изучаване на българската история". Диян Стаматов гарантира, че това няма да бъде покътнато.

Стаматов гарантира, че при всички положения учебници за началото на новата учебна година ще има. При всички положения трябва да се уточни какви ще са тези учебници по четири предмета - Буквар и Математика за първи клас, История и География за пети клас. В момента от министерството са в интензивни преговори с издатели за изготвяне на "не какъв, а качествен учебник".

"Ще намерим най-правилният вариант, онова, което е записано в учебните планове, да бъде приложено в учебниците, които ще бъдат издадени за първи и пети клас. Как ще се казват тези издания поне тази учебна година е въпрос на време да се уточни", казва Стаматов. Те ще се наричат най-вероятно "учебно помагало" или "учебник".

В публичното пространство той е известен като "любим директор" , който направи много за столичното 119-о СОУ.

Стаматов заяви, че вече му липсват учениците, но е приел поста по една единствена причина:

"В момента образователната ни система се намира на най-ниското ниво от много години назад и сега е времето да се направят крачки за една много добра реформа. Сега ще проходи новия закон, въвеждат се нови правила и стандарти, които ще променят образованите за десетилетия напред. Време е да се промени нещо в самото образование в момента", каза Диян Стаматов.

Цялото интервю с него можете да видите във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турската армия подложи на обстрел база в Сирия
Турската армия подложи на обстрел база в Сирия
Цената на водата поскъпва
Цената на водата поскъпва