НОВИНИ

Ново лечение в хематологията

Нова надежда за лечение на левкемиите дойде от конгреса на Европейската хематологична асоциация в Мадрид. Медицината вече е способна да помогне при много от нелечимите до сега форми на хронична левкемия. Новата терапия се намесва в базисен за туморните клетки процес и затова учените и лекарите смятат, че имат ключ към много повече форми на левкемия и други тумори.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:42, 08.07.2017
Чете се за: 01:38 мин.
Още

Когато една клетка остарее или се повреди, тя сама включва програмата си за умиране - апоптоза. Но не и при туморните клетки. Програмата им се бъгва и на практика те стават безсмъртни. И колкото и ефективни оръжия да се измислят, туморът рано или късно успява да се измъкле от клопката на химио и лъчетерапиите. Така учените и лекарите осъзнаха, че е важно да сменят подхода.

проф. Питър Хилман - експериментална хематология, Великобритания - Апоптозата, физиологичната клетъчна смърт е много важен механизъм. И ако успеем да я контролираме, ще променим и начина, по който можем да лекуваме туморите.

Затова вложиха неимоверни усилия да разгадаят всички механизми, които осигуряват нормалната, физиологична клетъчна смърт. И по-скоро къде този процес при туморните клетки е прекъснат. Така стигат до вината на един белтък, наречен БиСиЕл, чието свръхпроизводство улавя пусковите молекули на апоптозата и така я блокира. Но слава богу БиСиЕл лесно може да бъде заблуден с имитации. Освободени от капана му, важните молекули бързо активират процесите на клетъчна смърт и новата терапия вече доказа невероятен лечебен ефект.

проф. Маргарита Генова - председател на научното дружество по хематология - Атакуването на този механизъм и преодоляването му е изключителен успех, който дава много надежди в успешното лечение на едни заболявания, които до момента се считаха за нелечими, на практика.
проф. Питър Хилман: Пациенти, при които други терапии се провалиха, отговарят много добре на това лечение. Повече от три четвърти се повлияват от лечението, което е много висока степен на отговор. Сега се надяваме в комбинация с други терапии, да постигнем по-голям успех.

Току що регистрирана в Европа, терапията дава големи надежди. Тя е първата, която директно активира апоптозата и шансът на туморната клетка да се измъкне или да развие резистентност е минимален. За сега е с доказана ефективност само при хронична лимфоцитна левкемия, но вървят проучвания и при други заболявания. В крайна сметка механизмът, който атакуват е общ за повечето ракови клетки.

проф. Маргарита Генова - : И то не само туморните клетки в контекста на левкемиите, но и при много малигнени заболявания. Това дава надежди и за повлияване и в други области на онкологията не само на тесния контекст на левкемиите, но и при други хематологични малигнени заболявания и при други солидни тумори също.
Елена Георгиева, Българско сдружение "Лимфом" - Все повече се обнадеждаваме, защото имунотерапиите определено навлизат. Не можем да говорим за пълна ремисия при хронични заболявания, конкретно свързани с хематологични онкозаболявания, но като цяло може да се постигне един благоприятен резултат
проф. Питър Хилман: Имаме невероятен прогрес в разбирането ни какви са механизмите на заболяванията, какво не е наред на туморните клетки и сме по-свободни да правим различни комбинации от лекарства, за да сме много по-ефективни.

С вникването в най-интимните механизми на раковите клетки, мъглата над бойното поле, като че ли се вдигна и увереността че най-после ще надделеят в битката с рака никога не е била по-реална.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тефтерчето на Левски, трета част: прощалните редове на Апостола
Тефтерчето на Левски, трета част: прощалните редове на Апостола
Двустранните срещи в рамките на Г-20
Двустранните срещи в рамките на Г-20