НОВИНИ

Ново огнище на африканска чума във Видин

Ново огнище на африканска чума по свинете. Ветеринарите потвърдиха за заболяло домашно прасе в ромския квартал във Видин. Централният епизоотичен съвет към правителството днес излезе с нови, извънредни мерки за борба със заразата. Въвежда се 20-километрова санитарна зона около 62 свинекомплекса у нас, в която прасетата в личните стопанства трябва да бъдат заклани. Кланиците ще работят при постоянно присъствие на ветеринари и военна полиция, за да не се допусне нерегламентирано клане на животни. Зоя Велинова по темата.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:00, 29.07.2019
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Регистрираното огнище във Видин е първо в областта. Намира се в 3-километровата предпазна зона около свинеферма, в която се отглеждат 4 000 прасета. Предстои хуманно умъртвяване на домашни свине в личните стопанства в рисковите квартали на Видин и в село Новоселци. В момента у нас има 65 свинекомплекса, в три от които в Русенско вече беше открита африканска чума. За останалите 62 комплекса, включително и тези в Южна България, от днес се определят 20-километрови санитарни зони.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: В тези 20 километрови санитарни зони не трябва да има т. нар. "заден двор". В тази зона не трябва да се отглеждат домашни свине без да са предприети нужните мерки за биосигурност. Това ще се изпълнява незабавно чрез областните епизоотични комисии

На практика това означава, че всички стопани в 20 километровата зона трябва да заколят прасетата в домашното си стопанство. От Агенцията по храните призоваха хората да направят това възможно най - бързо. Ако откажат, след това в стопанството влизат ветеринарите. В Пловдивско всички стопани вече са известени от кметовете на населените места. Най-бързо ще се действа в 6 села в община Раковски, които са близо до голям свинекомплекс в село Белозем, с над 10 000 прасета.

Иван Тачев, кмет на с. Белозем: Преди един час ходих до едни мои познати - попитах ги „Имате ли прасета?" - „Имаме" ми отговориха. "Препоръката е да ги заколите" - „Ми как да ги колим те са по 60 кг. Какво да ги правим." Така, че хората най-вероятно ще чакат да дойде проблемът. Превантивните мерки ще бъдат взети много трудно.
Александър Атанасов, кмет на с. Шишманци: Опасността наистина е голяма - тази година трябва да чуят всички хора, които отглеждат прасета в личните си стопанства, че опасността е да се затрие сектора.

След днешния епизоотичен съвет и вицепремиерът Томислав Дончев призова стопаните и кметовете за съдействие в борбата с африканската чума.

Томислав Дончев, вицепремиер: Нито една мярка, дори да е базирана на целия ресурс на държавата, няма как да е ефективна, ако няма подкрепа от хората. Ние имаме проблем с адекватно съдействие и съпричастност от страна на гражданите.

Според Дончев, най-ефективната превантивна мярка, особено в буферната зона, е месото от закланите прасета да мине през термична обработка. Съхраняването във фризера не решава проблема, тъй като след изваждането на месото, дори и след месеци, заразата може да пламне отново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вече са загробени над 32 000 прасета от фермите в Николово и Бръшлен
Вече са загробени над 32 000 прасета от фермите в Николово и Бръшлен
Човечеството вече е изчерпало всички природни ресурси за годината
Човечеството вече е изчерпало всички природни ресурси за годината