Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Цял месец ще изследват безплатно за хепатит С в столична болница

Започна кампанията на столичната болница "Света София" за безплатно изследване за хепатит С. Тя ще продължи един месец, а ранното откриване на болестта може да предотврати появата на други, животозастрашаващи заболявания. Най-рискови са пациентите над 40 години, тези, на които е преливана кръв преди 1992-ра или често се подлагат на зъболечение.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:02, 29.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

В първия ден от кампанията около сто пациенти се изследваха безплатно за хепатит С в двата диагностични центъра на болница "Св. София". Целта е превенция, защото в началото пациентите нямат симптоми, но в последствие състоянието им се влошава драстично.

Д-р Гергана Танева, гастроентеролог, МБАЛ "Св. София": Заболяването води до няколко основни усложнения - това са чернодробната цироза и съпътстващите нейни декомпенсаци и рак на черния дроб. Често пациентите идват тогава, когато те вече са налични.
Таня Райнова, клиничен лаборант: И е хубаво абсолютно всеки, който има желание да направи този тест, той не е никак труден.

Убождането е в пръста, изследват се няколко капки кръв и резултатът е готов след пет до десет минути.

Мира Калоянова: Нямам никакви оплаквания, дай Боже всичко да е наред. Но това е едно нещо, което всеки човек трябва да прави за здравето си.

Ако тестът все пак е положителен, пациентите ще се насочат към специалисти за уточняване на състоянието и лечение. Около 70 хиляди българи са заразени със вируса на хепатит С, огромната част от тях не знаят това.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Financial Times: Кристалина Георгиева е сред трите кандидатури за шеф на МВФ
Financial Times: Кристалина Георгиева е сред трите кандидатури за шеф на МВФ
45 градуса в Торонто
45 градуса в Торонто