НОВИНИ

Цял месец ще изследват безплатно за хепатит С в столична болница

Започна кампанията на столичната болница "Света София" за безплатно изследване за хепатит С. Тя ще продължи един месец, а ранното откриване на болестта може да предотврати появата на други, животозастрашаващи заболявания. Най-рискови са пациентите над 40 години, тези, на които е преливана кръв преди 1992-ра или често се подлагат на зъболечение.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:02, 29.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

В първия ден от кампанията около сто пациенти се изследваха безплатно за хепатит С в двата диагностични центъра на болница "Св. София". Целта е превенция, защото в началото пациентите нямат симптоми, но в последствие състоянието им се влошава драстично.

Д-р Гергана Танева, гастроентеролог, МБАЛ "Св. София": Заболяването води до няколко основни усложнения - това са чернодробната цироза и съпътстващите нейни декомпенсаци и рак на черния дроб. Често пациентите идват тогава, когато те вече са налични.
Таня Райнова, клиничен лаборант: И е хубаво абсолютно всеки, който има желание да направи този тест, той не е никак труден.

Убождането е в пръста, изследват се няколко капки кръв и резултатът е готов след пет до десет минути.

Мира Калоянова: Нямам никакви оплаквания, дай Боже всичко да е наред. Но това е едно нещо, което всеки човек трябва да прави за здравето си.

Ако тестът все пак е положителен, пациентите ще се насочат към специалисти за уточняване на състоянието и лечение. Около 70 хиляди българи са заразени със вируса на хепатит С, огромната част от тях не знаят това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Financial Times: Кристалина Георгиева е сред трите кандидатури за шеф на МВФ
Financial Times: Кристалина Георгиева е сред трите кандидатури за шеф на МВФ
45 градуса в Торонто
45 градуса в Торонто