НОВИНИ

Няма да отменят въведените мерки за сигурност около Храмовия хълм в Ерусалим

Това е потвърдил израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от ливанския тв канал "Ал Маядин". "Системата за защита на Храмовия хълм остава без промяна", казал той след съвещание с ръководителите на силовите ведомства.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:54, 23.07.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
отменят въведените мерки сигурност около храмовия хълм ерусалим

Според телевизията преди това заседание от командването на армията предупредили, че вълненията в арабската част на Ерусалим може да прераснат в нова палестинска интифада, която да обхване целия Западен бряг. Палестинците са гневни заради турникетите и детекторите за метал, инсталирани на контролни пунктове при входовете към Храмовия хълм (Площада на джамиите) в Стария град на Ерусалим - свещено за мюсюлмани и юдеи място.

Превантивната мярка за сигурност бе наложена, след като миналата седмица там въоръжени палестинци убиха двама израелски полицаи, преди да бъдат ликвидирани. Оттогава в района и на други места по Западния бряг има протести, съпроводени с насилие и кръвопролитие. Асошиейтед прес съобщи, че днес на подходите към Храмовия хълм, където е джамията "Ал Акса", са разположени и камери за наблюдение. Израелските власти обясняват, че новата мярка е "алтернатива" на рамките с детектори за метал. Мюфтията на Ерусалим шейх Мохамад Хюсейн, каза по радио "Гласът на Палестина", че настоява за пълно възстановяване на процедурата за достъп до джамията, каквато е била преди нападението срещу полицаите. Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абу ал Гейт заяви днес в Кайро, че третата по значение за мюсюлманите джамия "Ал Акса" е "червена линия", която не бива да бъде прекосявана, съобщи ТАСС. Той предупреди Израел, че с насилието срещу палестинците в Ерусалим "си играе с огъня и се опитва да подпали фитила на сериозен конфликт с арабските страни и целия ислямски свят".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уилям и Кейт - британските посланици на чара
Уилям и Кейт - британските посланици на чара
Отменят празника Орфически мистерии в Триград
Отменят празника Орфически мистерии в Триград