НОВИНИ

Премиерът Борисов спря проект в Силистра, 87 чинара оцеляха

Министерството на регионалното развитие и благоустройството спира финансирането на проекта на Община Силистра, който предвиждаше изсичането на 87 здрави чинара. Разпореждането е на премиера Бойко Борисов. По негово настояване Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж” ще извърши пълна проверка на подготовката и изпълнението на този проект. БНТ 2 първа информира за застрашените дървета с поредица от репортажи още през месец февруари.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
16:58, 07.07.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

В началото на годината Силистренска община обяви, че подготвя проект за ремонт на една от централните улици в града, а за целта трябва да се изсекат 87 чинара. Дърветата са напълно здрави и са около 60 годишни. За запазването им се обявиха близо 6000 силистренци, които подписаха гражданска петиция в защита на чинарите.

Надежда Бобчева - общински съветник: „Нещо, което обсъждахме с голяма част от нашата неформална група, е отказът от диалог от страна на Община Силистра. Такъв не беше проведен и въобще по никакъв начин мнението на гражданите не беше взето под внимание. Знаете, че политическата отговорност се носи по един начин и той е оставка – надявам се ресорният заместник-кмет, който отговаря за това, да си понесе отговорността.”

Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова проектът за реконструкция и рехабилитация на улица „Симеон Велики” и площад „Албена” на община Силистра да бъде преразгледан и да не получава европейско финансиране, ако няма ясни гаранции, че той няма да бъде засегнато нито едно здраво дърво от засадените по улицата чинари.

Надежда Бобчева: „Мисля, че дадохме добър пример на всички граждани не само в Силистра, но и в страната, че когато имаш кауза, която си струва и е правилна, можеш да се пребориш и подкрепата идва отвсякъде.”

Силистренските защитници на дърветата заведоха дело в административния съд, а преди седмица беше внесено и искане за провеждането на референдум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежките камиони ще се спират по натоварени пътища в петък и в неделя
Тежките камиони ще се спират по натоварени пътища в петък и в неделя
Голям пожар вилня в непосредствена близост до Митница Пловдив
Голям пожар вилня в непосредствена близост до Митница Пловдив