НОВИНИ

Няма опасност от измръзване на посевите

Падналият сняг блокира транспорта у нас и откъсна от света много населени места дни наред. И през тази година за зимата се говори предимно като за бедствие. Според агрометеоролозите обаче дебелата снежна покривка е обещание за добра реколта, защото пази есенните посеви от измръзване при минусовите температури през зимата.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
18:46, 12.01.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Температурата на въздуха и валежите през януари и февруари са от решаващо значение за посевите. Падналият сняг през последните дни е спасение за есениците от критично ниските температури.

Детелина Вълчанова - агрометеоролог в НИМХ-Варна
"Трябва да кажем, че културите ще бъдат защитени. Всички са във фаза "братене", почти няма райони със закъснели в развитието си есенници."

Според Недко Митев - един от големите земеделски производители в Добричко, снегът е важен и с това, че при топенето му влагата се просмуква бавно в почвата, а това е полезно за посевите в този етап от развитието им.

Недко Митев - земеделски производител
"Всички есенници са покрити със снежна покривка, което означава, че са опазени от тежки температури. При такава покривка могат да издържат между 25-30 градуса под нулата."

Според специалистите, хубавото е, че преди снеговалежа почвата не е била много влажна, а това означава, че ниските температури няма да сковат земята и да повредят посевите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев: България има електроенергийни резерви
Делян Добрев: България има електроенергийни резерви
Регистриран е леден рекорд в България от -25 градуса в град Златица
Регистриран е леден рекорд в България от -25 градуса в град Златица