НОВИНИ

Областният управител на София: Няма нарушение при сделката с "Царските конюшни"

Скандал с привкус на оставки се разрази днес, след като стана ясно, че областният управител на София е разрешил бившите царски конюшни в столицата да бъдат продадени на безценица. Апетитният имот от 7 декара в сърцето на София бе продаден за малко под 700 хиляди лева. За сделката съобщиха вчера от БСП. Днес премиерът разпореди спешна проверка на сделката, а първите резултати от нея станаха основание да сезира и прокуратурата.

bnt avatar logo
от БНТ
17:47, 09.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Стана ясно, че до публичното изнасяне на данните Борисов не е бил информиран за продажбата. От БСП поискаха оставката на Румяна Бъчварова, а от ГЕРБ призоваха реформаторите да оттеглят областния управител на столицата. От Патриотичния фронт също поиската оставката на Веселин Пенев. Областният управител обаче, беше категоричен, че няма да подава оставка, докато не се установи нарушение.

Години наред са правени опити за придобиване на имота, който някога се е ползвал за гараж на царската фамилия. Сградите се намират на централния булевард "Дондуков" и теренът е сред най-апетитните в центъра на София. Твърди се, че оценката на имота е стигала и до 20 милиона лева.

Проверката, назначена днес от премиера трябва да проследи спазен ли е Закона за държавната собственост. Трябва да установи също поискано ли е и получено ли е съгласие от ръководителя на ведомството, в чието управление е имота.

Регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че сделката за "царските конюшни" не касаела продажбата на сгради, а е била за прекратяване на съсобственост на земя, върху която има сгради, собственост на няколко държавни институции. Павлова заяви, че това е било еднолично решение на областния управител на София - Веселин Пенев.

А Земеделският министър каза, че на два пъти е изпратила отрицателно становище за сделката. На специална пресконференция областният управител заяви, че няма казус, а само политически спекулации и лъжи. Според него сделката не само не е ощетила, но е изгодна за държавата - получени са пари от терен, с който не можело да се направи нищо и за който държавата само плаща такси. Пенев обясни и как се е стигнало до цената на имота - била е определена от независим оценител по обективна методология.

Веселин Пенев, областен управител на София: До момента, до който няма установено такова, а аз съм 1000 процента сигурен, че няма как да бъде установено нарушение, аз няма как да подам оставка, нито ще я подам и това беше разговорът ми с премиера. Държавата не е загубила каквото и да било, защото не е могла да направи с този терен каквото и да било друго. Това са фактите, за каква корист, за какъв грабеж, за какви маратонки става въпрос.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер върна за промени плана за безплатен роуминг
Юнкер върна за промени плана за "безплатен роуминг"
Седми Фасада видео фест в Пловдив
Седми "Фасада" видео фест в Пловдив