НОВИНИ

Облекчени процедури за придобиване на българско гражданство

Регистрацията за подаване на документи за българско гражданство вече става по електронен път. От 2 януари на сайта на Министерството на правосъдието заработи нова автоматизирана система, която позволява кандидатите да избират удобни за тях дати за провеждане на интервю със служител.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
09:14, 20.01.2019
10929
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Владимир от македонския град Прилеп опитва от 2016 г. да стане български гражданин. Сега най-после има насрочено интервю.

БНТ: Дълго ли чакахте?

Владимир: Една година.

Вече няма да е така. Новата електронна система позволява онлайн да се резервира дата и час за подаване на документите. Дори интервюто ще може да се провежда в същия ден или да се избере друга удобна дата.

Десислава Ахладова - зам. министър на правосъдието: Избягваме наслагването на множество хора пред министерство на правосъдието, преодоляваме опашките, които бяха проблем и изнервяха гражданите. Те ще могат сами да изберат, а не системата да избира в кой удобен за тях момент имат възможност.

Димитрия и Сава от Скопие са от първите, които са използвали автоматизираната система.

Сава: И сега днес дойдохме тука. Да поднесем документи.

БНТ: И веднага на интервюто?

- Епа така.

Димитрия: Аз сакам да отвориме фирма нещо, затова. Фирма у Бугария да работиме.

При досегашната практика след подаване на документите минава поне година до насрочване на интервюто.

Десислава Ахладова - зам. министър на правосъдието: В момента този срок за новоподалите е една две седмици. По този начин скъсяваме много процедурата за придобиване на българско гражданство.

След интервюто, в 14-дневен срок се извършва преглед на представените документи. При несъответствия срокът за отстраняването им е два месеца. Годишно над 20 хиляди чужденци подават документи за гражданство. Голяма част от тях са от Македония.

Вече ще се извършва служебна справка за осигуровките, сключен брак и право на пребиваване. С въвеждането на новата система се очаква цялата процедура по получаване на гражданство да отнема по-малко от година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Отбелязваме Световния ден на снега
​Отбелязваме Световния ден на снега
Недостиг на акушерки в България
Недостиг на акушерки в България