НОВИНИ

Недостиг на акушерки в България

В навечерието на Бабинден - тревожна статистика. С около 4 хиляди са намалели акушерките у нас през последните 20 години. По данни на асоциацията на професионалистите по здравни грижи в момента в страната работят около 3 500 акушерки - около 1000 в пенсионна възраст. Най-възрастната акушерка е на 70 години.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:56, 20.01.2019
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Пенка Димитрова е акушерка в столичната болница "Майчин дом" повече от 46 години. Навършила е възрастта за пенсиониране през 2011-та, но продължава да работи. Заплатата ѝ е малко над минималната.

Пенка Димитрова - акушерка: "Факт е,че 2/3 от колежките, които работят тук или 1/3 сме в пенсионна възраст и продължаваме да работим".

В болницата не достигат около 30 акушерки. Млади хора рядко кандидатстват за работа, заради ниските заплати. Анна-Мария - Велкова e най-младата акушерка в "Майчин дом" работи там от около 6 месеца. За момента заплатата ѝ стига и не се налага да работи на няколко места.

Анна-Мария Велкова - акушерка: "Аз съм на 23, живея още със семейството си, нямам никакъв ангажимент към семейство, деца и т.н. Съответно това е някакъв вид облекчение."

Анна-Мария иска да натрупа повече опит. След това не изключва възможността да замине да работи в чужбина, ако ситуацията у нас не се промени. По данни на асоциацията на професионалистите по здравни грижи около 60% от завършилите акушерки напускат България.

Милка Василева - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи: "Много чуждестранни компании набират кандидати за работа в чужбина и предлагат много по-дори условия за работа отколкото могат да получат в България акушерките."

В Медицинския университет в София всяка година приемат по около 30 акушерки. Интересът към специалността намалява.

проф. Галя Чанева - катедра "Здравни грижи", Факултет по обществено здраве, МУ-София: "Това е една много отговорна и трудна професия. Обучението е 4 години и е много сериозно."

Ирина Величкова решила да учи за акушерка след раждането на третото си дете.

Ирина Величкова - студент: "Смятам, че жените в България имат нужда от помощ, за да износят децата си да ги родят и после да ги отгледат."

Ирина се надява, че като завърши след 2 години, заплатите ще са по-високи и системата няма да кара акушерките да напускат страната. А от асоциацията на професионалистите по здравни грижи стартират кампания за популяризиране на професията сред завършващите средно образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облекчени процедури за придобиване на българско гражданство
Облекчени процедури за придобиване на българско гражданство
Доналд Тръмп настоя за по-сериозни мерки за сигурност по границата
Доналд Тръмп настоя за по-сериозни мерки за сигурност по границата