НОВИНИ

Обрат по делото "Иванчева": Петко Дюлгеров се отказа от показанията си

Обрат по делото "Иванчева" . Подсъдимият в корупционната схема Петко Дюлгеров се отрече от първоначалните си показания, че е бил посредник между строителния предприемач Александър Ваклин и отстранения кмет на Младост. По време на поредното заседание по делото стана ясно, че фирма "Артекс" първа е подала сигнал срещу екипа на Иванчева. На този фон подсъдимата за корупция Десислава Иванчева заяви, че ще се кандидатира за евродепутат.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
13:19, 09.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

В съдебната зала обвиняемият Петко Дюлгеров се отказа от всичките си показания дадени в рамките на досъдебното производство. Дюлгеров заяви, че само в присъствието на служебен адвокат и под натиск разказал за контактите си със строителния предприемач Александър Ваклин и за уговорките да посредничи при предаването на поискания подкуп. Разследващите му обяснили, че ако даде "правилни" показания може да бъде освободен.

В съдебната зала бяха представени и резултатите от експертизата на тефтерчето на отстранената кметица, където според прокуратурата са се водили записки за подкупа. Така и обаче не стана ясно колко човека са писали в него.

Сашо Атанасов, вещо лице: Признаците на почерка, които са отразени в цифрите, които са изписани в тефтерчето не дават основания да считаме, че текстът е изпълнен от Дюлгеров.

В съдебната зала стана ясно още, че фирма "Артекс", която стана известна покрай скандалите с апартаментите на властта, първа е подала сигнал срещу Иванчева.

Самата Иванчева заяви, че при стъпването си в длъжност разбрала, че "Артекс" вече имат 10 или 11 обекта построени в Младост. Тя не пожела да уточни за какво точно е сигналът и дали се е срещала с представители на строителната компания.

Според Иванчева Националната асоциация на строителните предприемачи стои зад "набеждаваща преписка" , заради която екипът й бил проверяван от Икономическа полиция.

Десислава Иванчева: Нито едно разрешение няма издадено "Артекс" от нашата администрация. Нормално е, когато някой разбута комфорта на хората, които не работят законно, да се опитат да го отстранят.
Илиян Рангелов, прокурор: Подаден е сигнал, който после фирмата го оттегли. Не пожела да развие обстоятелствата, които е посочила там. Не знам причините за това. Жалбите по това дело са свързани с неправомерно забавяне и съмнения за нещо друго.
;

След края на заседанието Десислава Иванчева заяви, че ще участва на предстоящия евровот и е издигната от Инициативен комитет "Непослушните". Ако бъде избрана за евродепутат в надпреварата за местните избори щяла да участва бившата й заместничка Биляна Петрова.

Десислава Иванчева: Ще ни трябват 2 500 подписа така че ще имаме необходимост хората да ни помогнат. Тепърва ще събуждаме гражданите.
Биляна Петрова: Ние няма да се отказваме. За есенните избори една от двете или и двете ще се кандидатираме.

Близо година след зрелищните арести в центъра на София процесът е на финалната права. В неделя трябва да се проведат пледоариите по делото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панайот Рейзи: Не съм подал оставка като кмет
Панайот Рейзи: Не съм подал оставка като кмет
Забраняват достъпа до полигона в Казанлък заради учебни стрелби
Забраняват достъпа до полигона в Казанлък заради учебни стрелби