Обществено обсъждане тече за застрояването на столичния квартал Мусагеница

Обществено обсъждане за застрояването на квартал „Мусагеница“ в София се провежда в момента. То е по повод два проекта за строителство - единият е за изграждането на параклис, а другият - за изменение на плана за регулация и застрояване около бл. 101.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
18:14, 23.08.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

По-голяма дискусия предизвика строежа на храма, проекта за който предвижда да бъде построен между блок 88 и 89 до Ритуалната зала. Част от хората са против, тъй като е необходимо да бъдат изсечени 20 дървета, а друг мотив е, че строежът на такъв храм може да наруши цялостта на ритуалната зала.

Според настоятелството на храма предвиденият парцел за строеж на храма е обрасъл с храсти и дървета и не се използва за отдих. Предлагат за комепенсация да озеленят мястото, което е в непросредствена близост до бъдещия храм.

Близо 80 са становищата и предложенията, постъпили в общината от хората.

;
арх. Йордан Василев, архитект на район „Студентски“: Има доста становища „за“ оставането в този вид на проекта. С евентуално компенсаторно озеленяване до парцела. И също доста възражения има и срещу в този си вид изпълнението на храма, тъй като мащабирането му е нецелесъобразно според хората.
;

Близо 30 са предложенията и становищата относно другия проект за изменение за платна и регулация на застрояването около блок 110. от една страна той предвижда да се направи път, а от друга - единият от парцелите да бъде със сменено предназначение - от такова за търговски обекти до такова за строеж на 5-етажен блок.

Как ще се сблъска мнението на хората предстои да чуем, защото обсъждането все още протича.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Обявиха обществена поръчка за първите 20 електробуса в София
Обявиха обществена поръчка за първите 20 електробуса в София
Валентин Радев спря обществената поръчка за поддръжка на 112
Валентин Радев спря обществената поръчка за поддръжка на 112