НОВИНИ

Община Пловдив подкрепя местен консорциум за концесия на летище Пловдив

Общинският съвет в Пловдив подкрепи единодушно намерението на местен консорциум да вземе на концесия летище „Пловдив”. На извънредна сесия днес 48 от съветниците гласуваха „ЗА” възможността фирми от региона да стопанисват дългосрочно терминала.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Мариела Хубинова
21:15, 15.05.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Срокът за внасяне на документите за концесията изтича на 17 май, което наложи в извънреден порядък днес общинските съветници в Пловдив да се съберат на заседание. Пред съветниците инж. Пламен Панчев – директор на един от участниците в консорциума заяви, че през последните четири години има ръст на логистичните услуги в района с 37%, което показва икономическите възможности на региона.

Инж. Пламен Панчев – изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона” АД
"Eдно добре работещо летище ще допълнят развитието на логистиката в нашия регион."

Параметрите на концесията изискват летището за запази гражданските си функции, срокът е за 35 години, а инвестициите, които трябва да се направят са над 35 милиона евро. На този етап Община Пловдив не може да се присъедини към кандидатстващия консорциум.

Инж. Иван Тотев – кмет на община Пловдив
"По действащото законодателство в момента концесионерът не може да променя своите партньори, така че ние не може да влезем с проценти в едно дружество. Към настоящия момент по-скоро подкрепата ни е чисто морална."

Според икономически анализатори летище Пловдив може да се превърне в успешен бизнес проект, без да са необходими големи начални инвестиции, а общините от региона ще имат преки и косвени ползи, най-вече от увеличения поток от туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Турция забрани на германски депутати да посетят Инджирлик​
​Турция забрани на германски депутати да посетят Инджирлик​
Когато облог се превърне в благотворителна мисия
Когато облог се превърне в благотворителна мисия