НОВИНИ

Обсъждаха причините за засилващата се мигрантска криза

България ще бъде по-малко заплашена от мигрантски поток в сравнение със средиземноморските страни като Италия, Испания и Албания, прогнозираха учени на конференция за съвременните миграционни процеси, която се проведе в Югозападния университет в Блгоевград. Според учените главният поток на бежанци ще идва от Африка, а Средиземно море им дава възможност да стигнат по бързо до Европа.

bnt avatar logo
от Спаско Попхристов
16:00, 11.11.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Политолозите са категорични, че основна причина за засиления миграционен натиск към Европа от страните в Близкия изток и Африка e слабо развитата икономика там.

Професор Лазар Копринаров, политолог
“Страхотна динамика на ражданията и много слаба икономика това противоречие тласка много хора да тръгнат към Европа.”

Политолози заявиха, че няма как да се направи разграничение между хората, които бягат от военни конфликти, и тези, които търсят по-добри условия за живот. Сред тези хора обаче има и такива с терористични намерения.

Професор Лазар Копринаров, политолог
“Заплаха от ислямски терористи в Европа, това са различни неща ние не бива да отъждествяваме религията исляма, с онези крайни, радикални ислямисти, които използват исляма, за да оправдят своите действия.”

Според политолозите през миналата година мигрантите към Европа са били по-малко в сравнение с 2014 година, но това не означава, че тенденцията на намаляване на мигрантската вълна ще продължи, защото условията за живот в Африка се влошават заради високата раждаемост и бедността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънската полиция задържа заподозрян за тероризъм, издирван от Интерпол
Румънската полиция задържа заподозрян за тероризъм, издирван от Интерпол
Завод за целулоза редовно обгазява град Стамболийски
Завод за целулоза редовно обгазява град Стамболийски