НОВИНИ

Обвинения и обяснения за договорите за МиГ-29

Военният министър Николай Ненчев беше обвинен в длъжностно престъпление за това, че не е превел в изпълнение два договора с руската корпорация "МИГ" за ремонта на 4 български двигателя на МиГ-29. Вместо да изпълни спогодбите, Ненчев е започнал преговори с Полша. Според държавното обвинение, той е поръчал на заместничката си Десислава Йосифова да прибере договорите в служебната каса и в резултат не е осигурил авиационната безопасност на летците и самолетите, с което е нанесъл сериозна щета. В студиото на "Денят започва" спориха депутатът от БСП - лява България Атанас Зафиров и депутата от Реформаторския блок Петър Славов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 24.11.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Атанас Зафиров - депутат от БСП - лява България: Вярвам, че ще се стигне до истината. При всички положения трябва да се носи отговорност, защото наистина състоянието на нашата авиация в момента е трагично. Вчера прокуратурата изложи своите аргументи и аз нямам основания да не вярвам на прокуратурата. Има повдигнато обвинение и министър Ненчев дължи обяснение защо ги е скрил и защо ги е извадил на 9 септември - датата, когато изтича договора с руската компания. Аз лично не съм ги виждал тези договори, но знам, че има такива. Надявам се, че сега ще станат ясни и ще се разберат мотивите на министър Ненчев да не бъдат приведени в действие. По-важно е какви следствия са произлезли от неизпълнението на тези договори и те са ясни - като понижаване на боеспособността на авиацията...
Петър Славов - депутат от Реформаторския блок: Когато за първи път чух за това обвинение, попитах колеги дали е вярно, че се твърди, че е ощетена руска компания и това е основната причина, т.е. скривайки някакви договори на руска компания, да се повдига наказателно обвинение. Това обикновено е един гражданско-правен спор между двама контрагенти по даден договор, който се решава от гражданския съд. Те ми отговориха, че това е така. И аз ги попитах - вие сигурни ли сте, че това идва от българската прокуратура, а не от руската. След като прочетох постановлението видях, че в него пише, че с цел да увреди интересите на руската компания, бил наредил два договора да бъдат укрити. Не става дума за никакво укриване на договори, а вероятно съхраняване на проектодоговори, докато се направи преценка дали те са изгодни или не.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​КНСБ започва консултации в парламента по Бюджет 2017
​КНСБ започва консултации в парламента по Бюджет 2017
Хакерските атаки зачестяват все повече, смятат експерти по киберсигурност
Хакерските атаки зачестяват все повече, смятат експерти по киберсигурност