САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Обжалва се промяната в устройствения план на Пирин

Адвокат обжалва решението на правителството, с което се променя плана за управление на Национален парк Пирин. Жалбата не спира изпълнението на нормативния акт, но изисква започването на дело от Върховния административен съд.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:10, 19.01.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Адвокат Асен Карагьозов внася жалбата като частно лице, а не от името на свои клиенти. Той изтъква, че го прави изключително в защита на природата, а не защото гони някакви други интереси. Аргументите му са четири.

Първо той твърди, че след като плана за управление на Пирин се приема след въвеждане на екооценка, такава трябва да бъде направена и при съществени промени, каквото според него е последното решение на Министерския съвет.

Второ, адвокат Карагьозов смята, че опазването на защитените територии би трябвало да е цел номер 1, а след това да са всички останали действия, които ще се извършват на територията на Национален парк "Пирин".

Третият аргумент на адвоката е, че България е приела пред ЮНЕСКО ангажимент да извършва екооценка при всички съществени промени, които се правят на територията на парка. А четвъртият му аргумент е, че така се нарушaват международни принципи, които изискват извършването на екооценка.

От Министерството на околната среда и водите не коментират обжалването с мотив, че то е срещу решение на целия МС и той би трябвало да излезе с позиция. От МС вчера заявиха, че с решението, което са взели, единствената промяна, която ще бъде извършена на територията на парк "Пирин", е изграждането на втори лифт на Банско.


;

Екоминистърът Нено Димов коментира предложението на алпиниста Боян Петров. Той предлага планът така да се промени, че наистина да се гарантира изграждането само на втори лифт.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Предложението на г-н Петров не може да помогне в посоката, в която то е дадено към плана за управление, защото планът за управление, по принцип, не специално за Пирин, е план, който трябва да дава режими. Когато говорим за този тип предложения, те могат да бъдат отнесени към общите устройствени планове или специализирания подробен устройствен план, който трябва да бъде направен, който подлежи на екологична оценка и на оценка за съотвествието, така че отправена там тази идея може да намери решение, но аз не съм толкова запознат със ЗУТ, за да отговоря категорично.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Прогноза за времето през почивните дни
Прогноза за времето през почивните дни
Спецпрокуратурата разследва пране на пари с виртуална валута уанкойн
Спецпрокуратурата разследва пране на пари с виртуална валута уанкойн