НОВИНИ

Пожарникарите остават в стачна готовност

Протестна събота за пожарникарите. Огнеборци излязоха на улицата с искане за по-високи заплати, по-добро оборудване, ново облекло и техника. Протестиращите се обявиха и срещу закриването на 12 районни и участъкови противопожарни служби. Вътрешният министър излезе сред протестиращите и повтори заявката за увеличение на заплатите в сектора от следващата година. По отношение на закриването на служби каза, че това е управленски въпрос и не може да бъде мотив за протест.

Милена Кирова
от Милена Кирова Оператор: Станислав Ангелов
19:56, 14.10.2017
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Увеличение на заплатите в сектора ще има от следващата година, както се предвижда и в бюджета. За целта са предвидени 55 милиона лева, увери министър Валентин Радев. Синдикатите възнамеряват да започнат преговори за 25 %, но са склонни да отстъпят до 15 на сто ръст на заплатите. За Валентин Радев е по-важно пожарникарите да знаят, че има устойчиво увеличение на заплатите. Затова каза, че на места може и да се достигне до тези 15 на сто, но не навсякъде.

От синдикат "Огнеборец" поискаха увеличаване на средствата за издръжка и капиталови разходи на дирекциите ,,Пожарна безопасност и защита на населението" и "Националан сиситема 112".

И още от проблемите на пожарникарите - по данни на синдикатите в момента има незаети повече от 500 щата в сектора. Според министъра винаги е било така и до 10 % незаети места било цитирам ,,здравословно''.

Със сериозно недоволство беше посрещаната и идеята за закриване на районни и участъкови служби. Според протестиращите - така на практика ще се увеличи времето за достигане до пожара - време, което може да се окаже фатално. Отговорът на министерството беше, че ще се закриват служби в райони, където по статистика има по-малко пожари. Но повече за условията на труд, дрехите и как протече диалогът днес между протестиращи и министерство в следващия репортаж.

Огнеборците донесоха ботуши със забити ръждиви пирони, за да покажат на какво разчитат докато гасят пожари и спасяват животи.

Петър Игнатов - районна служба "Своге": Условията са каквито са били преди 30 години. Моите дрехи са зелени, които ги видяхте - брезентовите. Куртката ми е от Подуене - втора употреба, фланелката ми е частно закупена, каската ми е дарение от Германия, която там е излезнала от употреба.

Явор Стоянов - пожарникар в Нови хан:

- Колко получавате и за какво стигат?

- Малко над 1000 и стигат за две седмици.

- Е как живете?

- На кредити, на икономии...

Пожарникарите казаха твърдо ,,не" и на идеята за закриване на 10 участъкови и 2 районни служби, сред които тези в курортите Боровец и Пампорово. Смятат, че така няма да могат да реагират навреме при пожар. И поведоха дискусия с министъра, който дойде при тях.

Участъкова служба от Монтана: Аз поддържам две общини - 24 общини и един град. Най-далечната ми дестинация на 30 минути се намира от мен. Ако затвориме тоя участък, както и другите участъци, отида на едно повикване на една къща в крайната дестинация се увеличава с 50 минути пътуването. И аз като отида на тая къща накрая няма да има какво да гася.
Валентин Радев - министър на вътрешните работи: България е на първо място по брой на пожарникари на глава от населението. Трябва да ги намалим и да увеличим доброволните отряди. Вие не трябва да протестирате така: ,,дайте да ставаме повече". Къде бъркаме?
Даниел Стоилов - участъкова служба от Монтана: Бъркате в неправилното разпределение на парите за МВР.
Валентин Радев - министър на вътрешните работи: За 7 години са дадени 300 милиона не само за пожарни. Сега в момента има договори за 100 милиона. Извинявайте бюджета на министерството е милиард 233 милиона. От нова година ще има увеличение на заплатите - 55 милиона са, разпределяме ги в момента.
Венцислав Станков - президент на синдикат ,,Огнеборец" към КНСБ: За заплатите нашето предложение е за 25 % увеличение, но искаме преговори.

Разговорите продължиха в кабинета на министър Радев, където протестиращите повториха исканията, а министъра позицията си. Шествието на огнеборците приключи пред финансовото министерство.

Пожарникарите остават в стачна готовност. Министър Радев каза, че не се притеснява ако догодина по време на Европредседателството заедно с полицаите на протест излязат и огнеборците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция на спецслужбите срещу престъпна група за рекет в Русе
Акция на спецслужбите срещу престъпна група за рекет в Русе
Австрийците утре гласуват за нов парламент
Австрийците утре гласуват за нов парламент