НОВИНИ

Огнян Герджиков: На Трети март започва нашето Възраждане

Отбелязваме Освобождението едновременно религиозно мълчаливо и героично шумно, почитаме паметта на падналите и славим подвига на победителите. Това каза на връх Шипка по повод 139-годишнината от Освобождението на България министър-председателят Огнян Герджиков.

bnt avatar logo
от БТА
15:22, 03.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
огнян герджиков трети март започва нашето възраждане

По думите му на Трети март започва нашето Възраждане, за да мине през Съединението на отечеството ни, а сега градим една свободна България. Според премиера на тази дата празнуваме успеха на българите - на всички българи, тук и по света. В словото си Герджиков посочи, че ние имаме своя морален компас, завещан от дедите ни, който сочи към свободата и демокрацията.

Министър-председателят заяви, че вече десет години сме в голямото европейско семейство, в което се влиза не с пари или през задния вход, а с правила и със стандарти. Герджиков започна словото си на историческия връх като рецитира стихове от "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов, а хилядното множество го аплодира, после замълча в размисъл. "България е по-голяма от всички нас. Да празнуваме държавата си днес като част от световната човешка общност, посветила се на мира, добрия живот и опазването на планетата", посочи накрая премиерът.

Хиляди българи се изкачиха на връх Шипка днес, за да почет паметта на загиналите за свободата. Великотърновският митрополит Григорий и Старозагорският митрополит Киприян, в съслужие с габровски свещеници, отслужиха заупокойна панихида.

Сред официалните гости бяха кметовете на Габрово и Казанлък - Таня Христова и Галина Стоянова, вицепремиерът по еврофондовете Малина Крумова, представители на посолствата на Република Беларус и Руската федерация, на генералното консулство на Руската федерация в Русе, областните управители на Габрово и Стара Загора, бригаден генерал Пламен Йорданов, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Тържественият митинг завърши с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Сандански ще се строят нови храмове
В Сандански ще се строят нови храмове
70-метров трикольор се развя над Гара Бов
70-метров трикольор се развя над Гара Бов