НОВИНИ

Прокуратурата в Панама започва разследване на офшорните компании

Скандалът "Панамагейт" продължава да се разраства. Прокуратурата в Панама обяви, че започва разследване на офшорните компании на територията на страната. Властите на много държави също поискаха от журналистите копия на документите. В Исландия хиляди протестираха срещу премиера, който е уличен от панамските документи, като притежател на офшорна компания.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:04, 05.04.2016 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Скандалните документи ще станат обект на разследване, обявиха властите в Панама. Президентът на централноамериканската страна Хуан Карлос Варела обеща "нулева толерантност" към незаконните финансови действия.

Хуан Карлос Варела, президент на Панама: Ние сме съюзници с всички страни в битката за прозрачност на държавната финансова система.

Хуан Карлос Варела обеща също, че Панама ще сътрудничи на всяко правно разследване във всяка страна. Властите на Великобритания, Франция, Швеция, Норвегия също обявиха, че разследват твърденията в "Панамските документи".

Светът вече няма да е същия, единодушни са анализаторите. "Панамагейт" беше определена като "аферата на 21 век". В списъка присъстват държавни лидери, политици и известни личности. Оказа се, че там има и хора, които са били обект на международни санкции. "Панамските документи" вече разклатиха управлението в Исландия.

Така изглеждаше Рейкявик часове след разкритието, че премиерът има офшорна компания. Хиляди поискаха оставката му, но той отказва да се оттегли.

Сигмундур Гунлаугсон, премиер на Исландия: Със сигурност няма да подам оставка, защото както видяхте, съпругата ми винаги е плащала данъците. Освен това тя е избегнала конфликт на интересите да инвестира в исландски компании, докато аз съм в политиката. И на последно място, както може да се види, аз съм имал желания да поставя интересите на народа на Исландия на първо място, дори когато не е било в интерес за собственото ми семейство.

Скандалът продължава да държи под напрежение и много други лидери. А "панамските документи" продължават да излизат с разкрития. Оказа се, че около 30 германски банки, сред които "Дойче Банк" и "Комерцбанк", са използвали услугите на панамската фирма Mossack Fonseca, която стои в центъра на аферата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дарителска сметка за моста на Колю Фичето при Бяла
Дарителска сметка за моста на Колю Фичето при Бяла
Северна Корея може да извърши нов ядрен опит, предупреди Токио
Северна Корея може да извърши нов ядрен опит, предупреди Токио