НОВИНИ

Омбудсманът ще изчака с конституционната жалба за изборните правила

Мая Манолова съобщи в предаването "Още от деня", че ще изчака с внасянето на конституционната жалба за промените в Избирателния кодекс, след като ГЕРБ обещаха да изтеглят най-спорните текстове.

bnt avatar logo
от БНТ
18:44, 18.02.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Мая Манолова, омбудсман:Не вярвам на думи и на слова, а на действия и ще проследя решенията, преди да реша дали да подам конституционната жалба.

Манолова обаче, че нейно задължение е защитата правата на гражданите, а те искат да имат участие в подреждането на изборните листи.

Мая Манолова, омбудсман: Идеята, че партийните централи трябва да имат контрол върху листите, не работи за демокрация.

Омбудсманът каза, че би сезирала текстовете за вдигането на прага на преференциите, както и отпадането на обжалваемостта на решенията на избирателните комисии. Манолова би атакувала също отлагането на машинното и на електронното гласуване.

Според Манолова има достатъчно време да бъде избрана нова Централна избирателна комисия, която да организира изборите за Европейски парламент в края на май.

Мая Манолова, омбудсман: Въпросът е дали да се спази законът или не. Ако депутатите се чудят дали да спазят закона, какво остава за редовите граждани.

Омбудсманът съобщи, че утре ще бъде в Добрич и Шумен заради високите цени на водата. В Добрич тя ще подкрепи инициативата на общинските съветници и на кмета за избор на местен обществен посредник и ще разговаря с граждани, които се оплакват от високите цени при липсата на подобряване на качеството на водоснабдителната услуга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път показаха едно от скривалищата на Васил Левски във Велико Търново
За първи път показаха едно от скривалищата на Васил Левски във Велико Търново
Токсично замърсяване в Гара Яна: Няма пряка опасност, уверяват властите
Токсично замърсяване в Гара Яна: Няма пряка опасност, уверяват властите