НОВИНИ

ГЕРБ оттегля промените в Изборния кодекс, ЦИК ще има нов състав

ГЕРБ се отказа от промените в Изборния кодекс и реши да спази изтичането на мандата на ЦИК и да започне процедура по промяна на състава ѝ. Решението дойде след силен политически натиск, закани за сезиране на Венецианската комисия и недоволство на граждански организации.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:04, 18.02.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

От ГЕРБ заявиха, че не искат успехите, постигнати по време на Европредседателството и предстоящия дебат за Европа, да се подменят с проблемите на изборното законодателство. Затова решиха:

Георги Марков - депутат от ГЕРБ: Новина номер едно - да се успокои българската общественост - преференциите остават. Новина номер две - за да не ни обвиняват, че нарушаваме закона и това да стане причина да се ореве Европа, ЕС, Съвета на Европа, Африканския съюз, арабските страни и т.н., че са опорочени изборите - ще се открие процедура, господин Кирилов е специалист в тази материя, по избор на нова Централна избирателна комисия.
;

По темата с машинното гласуване Георги Марков беше категоричен, че не може да вървим към еврозоната, а да въвеждаме машинно гласуване, което го няма никъде в Европа. Премиерът Борисов подчерта, че първи са внесли мажоритарния закон.

Бойко Борисов - министър-председател: Не искам по никакъв начин да остава какъвто и да е оттенък, че на нас изборните правила ни влияят. Но в интерес на истината - нека напомним: предишната Централна избирателна комисия и нейния мандат беше прекратен предсрочно когато ние бяхме опозиция. Тази избирателна комисия и този избирателен закон беше промотиран изцяло тогава от госпожа Мая Манолова - сега омбудсман. По време на мандата на БСП е избрано всичко това и ДПС. Що за нахалство е това?
;

Що се отнася до до твърденията на опозицията за сделка с ДПС, Бойко Борисов заяви, че когато са имали нужда от ДПС и те са им оказвали подкрепа, винаги им е благодарил.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Но в случая да излиза, че ние са ни извили ръцете и така се е получило заради стабилност или заради каквото и да било... Разбирам го Цветанов, той ме информира в петък, че има огромен проблем с кворума и аз му казах: „Задачата ти е да решаваш въпроса с кворума". Цветанов е действал на момента правилно, но резултатите от това тежко удрят по репутацията на ГЕРБ, което аз не мога да допусна.

Премиерът съобщи, че е поканил на среща утре партньорите от Обединени патриоти, за да обсъдят кворума в Народното събрание. По думите на Борисов: „щом искат да са управляваща коалиция, всички трябва да ходят на работа и тогава няма да им е нужно да търсят друга подкрепа за кворума“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП няма да се върне в парламента въпреки оттеглените промени от Изборния кодекс
БСП няма да се върне в парламента въпреки оттеглените промени от Изборния кодекс
ЕС обмисля нови санкции срещу руски граждани заради кризата в Украйна
ЕС обмисля нови санкции срещу руски граждани заради кризата в Украйна