НОВИНИ

Хората с увреждания искат промени в наредбата за ТЕЛК

Над 38 хиляди души са преминали на ТЕЛК в периода август-декември 2018 г. Всеки пети е с намален процент инвалидност, заради новите правила, по които работят комисиите. Данните са от национално-представителните организации на хора с увреждания. Те настояха за промени в наредбата. Целта е при освидетелстването да се вземат предвид всички заболявания, а не само основното.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:12, 18.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

14-годишният Никола е с детска церебрална парализа (ДЦП). Доскоро бил с 90% инвалидност. На 8 февруари се явил на ТЕЛК и е получил 75 % с право на чужда помощ. Заради намалените проценти месечната помощ, която получава Никола ще намалее от 930 лева на 450 лв.

Росица Сархачева, майка на Никола: Няма да го лиша от терапията, която му е необходима, но тя винаги е за сметка на нещо друго. "

След направените през август промени при определянето на процент инвалидност се взема предвид основното заболяване.

Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България: Само, ако водещото заболяване, е 80 и над 80%, тогава се отчитат второ и следващи заболявания и то ако те са над 50%.
Росица Сархачева, майка на Никола: На нас най-големият проблем са ни ортопедичните проблеми и епилепсията. Те са следствие от ДЦП.

Затова неправителствените организации предлагат промяна в наредбата за ТЕЛК.

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия: Отпада основното 80 и всяко заболяване, което е над 50%. Това е, че трябва да бъдат отчитани всички.
Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България: При преговорите с Министерството на здравеопазването ние почти постигнахме договорка. Те са готови да преосмислят тази формула.

Законът за хората с увреждания също трябвало да се промени, защото хора с еднакъв процент инвалидност, получавали различна месечна финансова подкрепа.Тя е обвързана с линията на бедност и е между 24 и 198 лева в зависимост от степента на увреждане.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение край бреговете на Гибралтар
Напрежение край бреговете на Гибралтар
БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за почивните дни около 3 март
БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за почивните дни около 3 март