НОВИНИ

ООН: "Ислямска държава" използва десетки хиляди хора като жив щит в Мосул

По данни на ООН групировката "Ислямска държава" е принудила десетки хиляди хора в Мосул да напуснат домовете си и да застанат като живи щитове срещу офанзивата на иракските сили към града, съобщава Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:06, 20.11.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
оон ислямска държава използва десетки хиляди хора жив щит мосул

Преди няколко дни бойци от групировката са взели за заложници жителите на няколко села в околностите на Мосул и са ги използвали като жив щит, за да се изтеглят във вътрешността на града. Джихадистите използват тези цивилни, за да не позволят да бъдат бомбардирани по въздух от международната коалиция и с артилерия от иракските въоръжени сили, пише агенцията, като се позовава на показанията на очевидци.

"Ситуацията в Мосул не е добра", разказва Башар, който е успял със семейството си да избяга от града. "Има стрелби навсякъде и семейства, които спят на улицата. Хората са много уморени и са насред огъня", допълва иракчанинът.

Хасан разказва как със семейството си били отведени "като овце" от съседно на Мосул село към града, когато военната операция започнала на 17 октомври. "Мосул е пълен с хора, които нямат храна и подслон", каза той. Хасан е успял да се измъкне, но баща му и други негови роднини все още са блокирани в този град, който има над милион жители и в който са се окопали между 3000 и 5000 бойци на "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи в Харманли поискаха оставки в Агенцията за бежанците
Протестиращи в Харманли поискаха оставки в Агенцията за бежанците
Силна буря в Северозападна Франция прекъсна тока на над 40 000 домакинства
Силна буря в Северозападна Франция прекъсна тока на над 40 000 домакинства