НОВИНИ

Опасни климатични промени

Североизточна България е сред сериозно застрашените райони в Европа от въздействието на климатичните промени върху околната среда. Едно от тях е ерозията на морския бряг, който трябва да бъде защитен с изграждането на брегоукрепителни съоръжения. Това е становището на представители на неправителствени организации, които работят по проекти за адаптиране към климатичните промени.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева
19:18, 27.01.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Глобалното затопляне оказва сериозно влияние върху околната среда и в Североизточна България. Много от природните бедствия у нас, сред които и наводнението преди две години във варненския квартал "Аспарухово", са следствие на климатичните промени.

"Наводненията, за които говорихме, оказват влияние върху деретата, свлачищата, срутищата. Морето оказва влияние върху бреговата зона", каза доц. Димитър Радев - изпълнителен директор на Регионална агенция за предприемачество и иновации-Варна.

Промените в климата влияят и на морския бряг у нас. Експерти смятат, че във Варна трябва да се използва практиката в Румъния за опазване на крайбрежните зони.

"Колегите от Румъния са успели да вземат 145 милиона лева от Европейската комисия и техният бряг изглежда в зоната на Община Констанца съвсем по друг начин. Вече има допълнителни плажни ивици, брегът е достатъчно защитен", допълни доц. Радев.

Използването на добри практики и работата по европейски програми са начините, за да се предотвратят или поне ограничат последиците от климатичните промени, смятат от неправителствения сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Такситата протестират трети ден
Такситата протестират трети ден
Помощ за млади земеделски стопани
Помощ за млади земеделски стопани