НОВИНИ

Опасно напрежение след насилието в Кьолн - коментар от Дойче Веле

Опасно ли се поляризира германското общество? Ще успее ли правителство да овладее ситуацията? Коментар на Александър Андреев от Дойче веле

bnt avatar logo
от Александът Андреев
19:58, 11.01.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Германското общество наистина се поляризира. Вчера група хулигани, организирали се през социалните мрежи, тръгнаха на "лов за чужденци" по улиците на Кьолн.

Днес правителственият говорител Щефан Зайберт остро осъди техните действия и каза, че те не могат да бъдат оправдани, независимо от непоносимо тежките престъпления, извършени в града през новогодишната нощ. Зайберт изрично подчерта, че мнозинството бежанци в Германия са невинни и спазват правилата и законите в страната. Министърът на правосъдието Хайко Маас също предупреди, че безсрамните опити на отделни групи да инструментализират ужасните инциденти в Кьолн са много опасни. Мнозина германски политици предупреждават, че не бива всички бежанци, мигранти и чужденци да попадат под съмнение.

На днешното изслушване в парламента на Северен Рейн-Вестфалия вътрешният министър на провинцията Ралф Йегер направи сурова равносметка на случилото се през Новогодишната нощ. Той го описа така: „След алкохолното и наркотично опиянение, извършителите изпаднали и в опиянение от насилието, в чийто апогей пожелали да осъществят своите амбиции за пълна доминация." Властите взимат решителни мерки. Законът ще бъде прилаган с цялата му строгост, без никаква театрална политическа коректност - такова е посланието. Освен това се увеличава персоналът на полиция и на службите за бежанци, дискутират се и други идеи - например, нещо като задължително жителство за бежанците в съответните населени места, за да не се стичат всички към големите градове.

Лично според мен ситуацията в Германия е напрегната и опасна както никога досега през последните десетилетия. Чест прави и на политиците, и на сериозните медии, че - без да омаловажават ужасните насилия - все пак се стараят да успокояват страстите, че не нагнетяват допълнително напрежението, а обратно - апелират към повече човечност и толерантност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътниците на пияни шофьори - съучастници при катастрофа
Пътниците на пияни шофьори - съучастници при катастрофа
Възрастно семейство – отново жертва на  насилие
Възрастно семейство – отново жертва на насилие