Продължаващите ниски температури притесняват земеделците, които отглежда овошки и лозя. Голяма е опасността от измръзване и по-слаба реколта тази година. Най-застрашени са по-топлолюбивите овошки, които виреят в Югозападна България като райска ябълка, смокиня, арония, киви и някои други екзотични видове.
Температури в интервала минус 18 - минус 22 градуса са рискови за повечето топлолюбиви видове. При тях се очакват и най-сериозни поражения от януарския студ.
Пламен Солачки, началник отдел “Растителна защита” при Областна дирекция безопасност на храните” - Благоевград
"По-студоустойчиви видове са семковите. Ябълката, например, издържа до минус 20-30 градуса.”
Според специалистите подготовката за зазимяване на овошките трябва да започне още от ранна есен. Включва подхранване на дърветата, третиране с препарати срещу болести и неприятели.
Пламен Солачки, началник отдел “Растителна защита” при Областна дирекция безопасност на храните” - Благоевград
“Поливките са също от много голямо значение за узряването на едногодишните леторасти и плодни звена.”
При лозята най-капризни на ниски температури са белите сортове. Средноустойчиви са “Широка мелнишка”, “Маврут” и “Мерло”
Пламен Солачки, началник отдел “Растителна защита” при Областна дирекция безопасност на храните” - Благоевград
“Най-студоустойчиви са сортовете “Каберне Совиньон” и застъпения в района сорт “Памид”.
През втората половина на февруари ще бъдат взети проби от масивите в региона и чак тогава специалистите ще определят степента на измръзване. В момента не съветват стопаните да извършват резитби на лозя и овошки.