НОВИНИ

Орбан може да излезе сам от ЕНП

Лидерът на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер заяви, че унгарският премиер Виктор Орбан трябва да реши към кое политическо семейство да принадлежи неговата партия Фидес. По-рано Орбан каза, че формацията му може да напусне ЕНП на фона на скандал около негативна медийна кампания на Будапеща срещу водещи политици на Евросъюза. Поредната размяна на реплики стана на фона на форум на ЕНП във Варшава, посветен на сигурността.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:30, 08.03.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Никой не е задължен да остане в ЕНП, посочи Манфред Вебер на партийния форум, на който присъстваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Фидес е добре дошла, но ЕНП се основава на общи ценности и идеи, допълни водещият кандидат на европейската десница за председател на Еврокомисията.

Манфред Вебер, лидер на ПГ на ЕНП: Всеки, който стъпва на общите идеи, може да остане, други могат да напуснат или трябва да бъдат изгонени, ако повече не приемат общата база. Така че решението е на Орбан.

Няма да правим компромиси с имиграцията и защитата на християнските ценности, заяви унгарският премиер. Той посочи, че би желал ЕНП да се реформира за да може антиимигрантски формации като неговата да останат, но при спора може да се окаже, че мястото на Фидес е извън партията. Орбан подчерта,че управляващата в Полша политическа сила "Право и справедливост" не е член на ЕНП.

Виктор Орбан - премиер на Унгария: Ако трябва да започнем нещо ново, първо ще разговаряме с Полша. Отивам там в неделя за церемониите за годишнината от приемането й в НАТО, а на 15 март полският премиер идва Унгария за нашия национален празник.

Казусът Фидес е в дневния ред на заседание на ЕНП, насрочено за 20 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция изпраща 1000 бежанци в Португалия
Гърция изпраща 1000 бежанци в Португалия
Силата на жените в политиката и обществото
Силата на жените в политиката и обществото