НОВИНИ

Премиерът потвърди, че е спряна обществената поръчка за летище "София"

Още една обществена поръчка е спряна, потвърдиха правителствени източници. Става въпрос за ремонт на част от Летище София.

bnt avatar logo
от БНТ
18:55, 19.02.2016 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Прекратен е конкурсът за почистването на летище София на стойност 12 милиона лева, заради който протестираха чистачките на летището. Във Фейсбук профила си преди няколко часа премиерът е споделил публикация в социалната мрежа на Евелина Петрова. В нея жената казва, че е чистачка на летище - София. Петрова разказва, че премиерът лично й се е обадил по телефона й съобщил, че независимо какви трудности ще му струва - ще прекрати договора, за да могат жените, които наскоро протестираха, да могат да останат на работа.


;
Публикувахте от Boyko Borissov в 19 февруари 2016 г.
;

В сайта на Агенцията по обществените поръчки засега е публикувана само една прекратена поръчка, свързана с летището. Тя е спряна още на 30 декември миналата година. Търгът е за ремонт на паркинга на Терминал 2.

Темата коментира и премиерът Бойко Борисов, който участва в съвета на европейските лидери в Брюксел.

Премиерът потвърди пред кореспондента на БНТ Владислав Велев, че е спряна обществентата поръчка за почистването на летище "София". Аргументите са главно три: че чистота на летището не е на ниво; че има много кратък период от отдаването на летището на концесия; че отдаването на чистота на фирма ще доведе до намаляване на заплатите на работниците, както и до евентуално съкращаване на много хора.

Бойко Борисов, министър-председател: Който иска, може да разговаря с мен и те го правят хората. Пратих министър Московски и хора, на които вярвам, да проверят - и чистотата най-вече. И начина, по който се поддържа аерогарата. Възложих да проверят и разпоредих да я спрат. Защото, първо, това е голяма поръчка. Второ, се подготвят документите за концесия. Трето, заплатите на стотина души поне ще паднат наполовина, а в същото време и аерогарата, и РВД в момента заради огромния трафик, който има на пътуващи, са на много добри печалби. В смисъл - имат пари и нищо не се налага в този сектор да се прави това.

Вечерта чистачки от столичното летище чакаха премиера да се прибере от Брюксел, за да се видят и разговарят с него. Срещата им, обаче беше виртуална, чрез скайп, защото Съветът на евролидерите в Брюксел продължава значително по-дълго от предвиденото.

Илияна Симеонова, чистачка: Благодарим на г-н Борисов, че обърна внимание на едни обикновени чистачки, които се борят за хляба и работата си.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев: Лечението на корупцията е конкуренцията
Томислав Дончев: Лечението на корупцията е конкуренцията
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ