НОВИНИ

Осигурителният стаж в чужбина ще се зачита при безработица

Правителството одобри промени в Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, които уточняват разпоредбите, свързани с определяне на правото на обезщетение за безработица на работили в чужбина.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:08, 30.04.2019
Чете се за: 00:22 мин.
У нас
осигурителният стаж чужбина зачита безработица

Предвижда се при определяне на правото на обезщетение за безработица да се зачита осигурителен стаж, придобит по международни договори, по които България е страна, както и по законодателство на друга държава-членка на ЕС по силата на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност.

Съгласно промените, гражданите ще могат да подават заявленията за отпускане на парични обезщетения и приложения към тях по електронен път, по реда на Закона за електронното управление. По този начин се ограничава административната тежест и се подобрява административното обслужване на гражданите.

Промените привеждат наредбата в съответствие с измененията в Кодекса за социално осигуряване, в сила от 1 януари 2019 г, Административно-процесуалния кодекс, Закона за електронното управление и Закона за платежните услуги и платежни системи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат се ограничения в движението и паркирането в София до 7 май
Въвеждат се ограничения в движението и паркирането в София до 7 май
България ще кандидатства за домакин на най-новата агенция на ЕС
България ще кандидатства за домакин на най-новата агенция на ЕС